Бюлетините от Костинброд стигнаха до Брюксел

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
170

ЕНП - с доверие в ГЕРБ; Евросоциалистите – ГЕРБ да не посяга към управлението Европейската комисия все още мълчи за нелегално отпечатаните бюлетини в Костинброд под претекст, че разследването продължава.


Темата обаче се обсъжда неофициално в Европейския парламент. Възможно е днес тя да бъде разгледана от председателския съвет на Европейския парламент и да влезе за обсъждане в пленарна зала или в някоя от парламентарните комисии, предаде БНР. Основните европейски политически партии заявяват противоположни становища по случая.

Нещата с костинбродските бюлетини изглеждат най-ясни и категорични за европейските социалисти. Председателят на групата им в ЕП Ханес Свобода иска заради тях ГЕРБ изобщо да не посяга към управлението.

„Мисля, че бившата управляваща партия ГЕРБ показа и своята некомпетентност, и своята готовност да мами на избори – това е срам за тях и смятам, че въобще не трябва да се опитват да сформират правителство. Ръководството на тази партия трябва да поеме отговорността“, казва Вебер.

За Свобода опитът за манипулация на изборите хвърля още по-тежка сянка върху европейската представа за България. „За мен е уникално, че нещо такова се случва в Европа. Обикновено ходим в страни от Африка или Латинска Америка да учим хората там как се правят честни избори. Не мога да повярвам, че това се е случило в България“, казва той.

Според него сянката, която този случай хвърля върху страната, може да се разсее само ако ръководството на ГЕРБ поеме отговорността. „То трябва или да подаде оставки, или поне да признае, че при тези обстоятелства партията не е в позиция да прави правителство и да остави останалите политически сили да се заемат с тази задача“, казва лидерът на евросоциалистите в ЕП.

Според него скандалът може да се отрази дори на перспективите ни за Шенген и на това дали и кога ще бъде прекратен мониторинговият механизъм. „След случилото се всеки би си казал: „Ние правим всичко, което можем за България, но този резултат показва, че тя не е в състояние да изпълнява това, което се очаква от нея. Не и с правителство, което е готово да манипулира избори. Така че изходът за страната е ново правителство, способно да поправи лошия й имидж“, смята Свобода.

Председателят на партията на европейските либерали Греъм Уотсън е по-въздържан в оценките. Той се надява да има истинско разследване на случая с бюлетините от Костонброд. Уотсън обаче отбелязва, че откритите по този начин 350 000 допълнителни бюлетини повдигат много въпроси. Според него по тази причина нито една от останалите три партии, които влизат в българския парламент, не иска да участва в правителство в ГЕРБ. Греъм Уотсън смята за най-добър вариант тези три партии да направят алтернативно правителство, което да върне България обратно на пътя на истинската демокрация.

Уотсън е убеден, че европейските институции ще обсъдят дали у нас е имало опит за манипулиране на изборите. „За мен е ясно, че подобни твърдения ще бъдат дискутирани и на европейско ниво. Най-вероятно е това да стане в Европейския парламент, може би – и в съвета на министрите, разбира се – първо в Европейската комисия. Тя все още подготвя доклади за България, и не мога дори да си представя, че следващия доклад няма да включва и този инцидент“, каза Уотсън.

Според ЕНП обаче времето Европа да се намеси още не е дошло. Заместник-председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер смята, че сега българските власти трябва да действат и да изяснят ситуацията. „Имам пълно доверие в тях“, казва той.

За Вебер търсенето на вина по случая с бюлетините от Костинброд се прави по политически причини. Социалистите и либералите хвърлят вината върху ГЕРБ, но ЕНП предпочита да изчака да види какви са заключенията на българските власти и едва тогава можем да реагираме, каза Вебер. Твърденията на Свобода  и Уотсън показват, че те използват случая за политическа атака, която няма нищо общо с естеството на проблема“, каза Вебер.

Той заяви категорична подкрепа за ГЕРБ и Бойко Борисов. ГЕРБ спечели изборите и ще е най-голямата политическа сила в българския парламент, така че Бойко Борисов и и всичките ни партньори имат нашето доверие, каза Вебер.

Според него ГЕРБ трябва да състави и следващия кабинет с премиер Бойко Борисов. Борисов няма алтернатива и призовавам всички политици в България да бъдат справедливи и истински демократи, да приемат резултатите от изборите и да намерят път към формиране на правителство, заяви Вебер.

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!