Все по-трудно е да се храниш здравословно във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1286

Хората се отказват от пресни зеленчуци и месо и се насочват към тестени изделия и преработени храни

Рекордното поскъпване на живота води до промяна в хранителните навици на хората. Те се отказват от пресни зеленчуци и месо и се насочват към тестени изделия и преработени храни, които са по-евтини, но и по-нездравословни. Дори в богатата Великобритания се наблюдава такава промяна, съобщава Нова тв.

Милиони хора на Острова всеки ден се изправят пред избор какво да купят, тъй като рекордната инфлация е ограничила финансите им толкова много, че вече не могат да пазаруват всичко, от което се нуждаят. Проучване показва, че близо 10 млн. души или всяко пето домакинство не е в състояние да сложи достатъчно храна на масата си. Някои пропускат вечерята или обяда, а други разчитат основно на евтини пакетирани и консервирани храни, които често съдържат нездравословни нива на сол, мазнини, захар и подобрители.

През последната година цените на пресните зеленчуци, месо и риба във Великобритания са се увеличили с около 14%, на яйцата – с 22%. Млечните продукти са поскъпнали с над 30%, затова пакетираната пица и сладкиши стават все по-предпочитани за масата, тъй като са най-евтини. Така че, когато си студент или живееш сам, е трудно да се храниш здравословно.

Известният британски готвач Джейми Оливър, който от години се бори с нездравословното хранене във Великобритания, поиска всички бедни деца да получават безплатен обяд в училище, след като учители разкриха, че някои носят от вкъщи в кутиите си за обяд мухлясал хляб. Той протестира и срещу решението на британското правителство да отложи заради инфлацията забраната на промоции на нездравословни храни в супермаркетите.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!