Времето в Обединеното кралство: Студени температури и сняг в много райони

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Snowfall in the North East of England on Friday CREDIT: WILL WALKER/ NORTH NEWS

В много райони са наблюдавани температури от 0°C (32°F) през целия ден. Но когато вечерта започне – с ясно небе и очаквани слаби ветрове – температурите бързо ще паднат доста под нулата.

Метеорологичната служба съобщи, че може да има от 2 см (0,79 инча) до 5 см (2 инча) сняг за райони от 100 м (328 фута) до 200 м (656 фута) над морското равнище, особено в Северна Ирландия и Западна Шотландия.

Ще има допълнителни зимни валежи от сняг за известно време около бреговете на Северно море, но през уикенда малко дъжд или киша и сняг ще започнат да идват от запад.

Има вероятност от значителен сняг в Уелс, Мидландс и части от Северна Англия до неделя сутринта, дори при ниски нива. Отделно, Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство издаде кехлибарено предупреждение за студено здраве за здравния сектор за редица региони в Англия, което означава, че „са вероятни значителни въздействия“.

Сигналът показва, че студеното време вероятно ще засегне цялата здравна служба, с потенциал за цялото население да бъде изложено на риск, казва агенцията.

Предупреждението е в сила за Източен Мидландс, Уест Мидландс, Северозапад, Североизток и Йоркшир и Хъмбър до 5 декември.

Температури между -3°C (27°F) до -6°C (21°F) бяха широко наблюдавани в Обединеното кралство в петък, дори в големите градове. Беше -5°C (23°F) в Манчестър и Единбург и -3°C (27°F) в югозападен Лондон и Бирмингам.

Сняг заля югозападна Англия, части от Йоркшир, Североизточна и Шотландия, докато хълмистите райони – включително блатата на Северен Йорк и части от Шотландия – ще видят повече сняг по-късно, според синоптиците. Много райони на североизтока се събудиха със снежна покривка, което доведе до забавяне на шофьорите и затваряне на някои училища.

В окръг Дърам полицията съобщи, че снежните условия са довели до някои катастрофи по пътищата, докато полицията в Северен Йоркшир съобщи за 100 блокирани коли между Уитби и Скарбъроу.

През нощта от четвъртък срещу петък сутринта някои от най-студените места бяха:
  • Англия: Шап, Къмбрия -9.4°C (15°F)
  • Шотландия: Eskdalemuir, Dumfries и Galloway -8°C (18°F)
  • Северна Ирландия: Katesbridge, Co Down -6.2°C (21°F)
  • Уелс: Whitchurch, Pembrokeshire -6°C (21°F)

Жълтите предупреждения за лед за Северна Ирландия и югозападна Англия изтекоха в 10:00 часа, но в някои централни и югоизточни райони на Англия ледена мъгла представляваше допълнителна опасност в петък сутринта.

До обяд в петък големи части от Обединеното кралство изпитваха свежо, студено и слънчево време.

Въпреки предупрежденията, тази година се присъедини към 2021 г. и 2022 г. като една от най-топлите есени, регистрирани в Обединеното кралство, като температурата за последните три месеца е била 10,8°C (51°F) според временните данни от Met Office.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!