Военна служба за тийнейджъри, ако консерваторите спечелят изборите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
41

Ако консерваторите спечелят изборите на 4 юли, 18-годишните тийнейджъри ще бъдат задължени да изпълняват форма на военна служба, обяви Риши Сунак. Министър-председателят заяви, че “поколения млади хора не са имали възможностите, които заслужават” и тази мярка ще помогне за обединяване на обществото в “нарастващо несигурния свят”.

В бъдеще, 18-годишните тийнейджъри ще имат избор между пълно работно време в армията за 12 месеца или участие в доброволчески дейности веднъж месечно в продължение на година. Това може да включва помощ на местни служби като пожарна, полиция и NHS, както и благотворителни организации, борещи се с изолацията на възрастни хора.

Сунак подчерта разликата с Лейбъристката партия по въпроси на глобалната сигурност, обещавайки да увеличи разходите за отбрана до 2.5% от БВП до 2030 г. Той твърди, че избирателите ще бъдат “в риск” с Киър Стармър като министър-председател, тъй като враговете на Великобритания ще забележат, че той “няма план”.

Тийнейджърите, които изберат военна служба, ще се обучават в логистика, киберсигурност, снабдяване и граждански операции. Консерваторите планират да създадат кралска комисия, която да разработи националната служба. Първият пилотен проект трябва да стартира през септември 2025 г., а новият “Закон за националната служба” ще направи мерките задължителни до края на следващия парламент.

Програмата ще струва £2.5 милиарда годишно до края на десетилетието, като £1 милиард ще се финансира чрез борба с данъчните измами, а останалите £1.5 милиарда ще се пренасочат от UK Shared Prosperity Fund (UKSPF).

Сунак каза: “Това е велика страна, но поколения млади хора не са имали възможностите или опита, които заслужават. Имам ясен план за адресиране на това и осигуряване на бъдещето ни. Новата задължителна военна служба ще предостави възможности за нашите тийнейджъри да научат нови умения и да допринесат за общността и страната ни.”

Лейбъристите нарекоха предложението “още едно отчаяно необосновано обещание” и посочиха, че лорд Дейвид Камерън е въвел подобна схема – Националната гражданска служба, която не включва военна служба. Лейбъристки говорител заяви, че консерваторите “нямат планове” и че “Британия има нужда от промяна и възстановяване с Лейбъристите”.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!