Владислав Панев: Украинските бежанци вкараха десетки милиони в нашата икономика

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
485

На снимката: Владислав Панев

По груби сметки около 32 млн. лева са влезли в страната само през март от украински дебитни и кредитни карти. Данни на „Борика“ за периода показват, че от банкомати са изтеглени 10 млн. лева, а още 8.9 милиона са платени в търговски обекти.

Трябва да се отчете, че тази статистика обхваща около 60% от банките, които ползват услугите на „Борика“. Според банкери можем спокойно да екстраполираме данните за банки, които имат собствени авторизационни центрове в банките си майки. И така да се достигне до това число. Отделно никой не може да каже колко пари влизат чрез кешови плащания. Защото хората идват тук не само с карти, а и с пари в брой.

Доста коравосърдечно е да смятаме ползи от хора, които бягат от война, по този начин и не ми е тази целта. Особено като се има предвид, че тук са основно жени с деца. По-скоро потърсих данните като реакция на тези, които мрънкат как може държавата да им дава по 40 лева на ден. Първо, тя не ги дава на бежанците, а на хотелите, които ги приемат. Така че тези пари си остават в икономиката. Отиват за заплати, за ток, за всякакви други разходи.

Между другото заявленията, че майките с деца трябва да си търсят друг подслон от началото на туристическия сезон, не ми се виждат особено премислени и човешки. Надявам се да бъдат коригирани.

Всички срещаме трудности в момента по независещи от нас причини. Но не бих искал да съм на мястото на хора, които бягат от война. Които не знаят дали домът им вече не е разрушен. Независимо дали идват със скъпи коли или с автобуси. Честно казано не виждам особена разлика. Нека бъдем по-състрадателни и човеци.

debati.bg

 

 

 

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!