Владимир Путин нареди увеличаване на числеността на руската армия с 15%

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
25

Кремъл ще отдели близо 11 трилиона рубли за войната в Украйна през 2024 година
Снимка: Bloomberg LP

Числеността на руските въоръжени сили трябва да бъде увеличена с 15% до 2,2 млн. души, от които 1,32 млн. военнослужещи, сочи указ, публикуван на страницата на Кремъл. Този указ отменя предишното решение за увеличаване на числеността на руската армия от август 2022 година.

Бюджетът на Министерството на отбраната на Русия ще бъде осъвременен във връзка с изпълнението на решението.

От ведомството коментират, че увеличението ще бъде осигурено не чрез мобилизация или наборна служба, а чрез наемници. Увеличението ще бъде реализирано поетапно, привличайки желаещите да се присъединят към армията граждани, пише ТАСС.

От Министерството на отбраната на Русия допълват още, че причината за увеличаването на числеността на армията е продиктувано от заплахата за националната сигурност, свързана с т.нар. “специална военна операция” в Украйна и разширяването на НАТО.

Според украински анализатори в момента Русия набира по 10-15 хил. души всеки месец за армията си чрез изпращане за повиквателни, а в самите военни комисии им се дават шестмесечни договори за военна служба.

Заради войната и Украйна готви промени в правилата за набиране на военнослужещите. Според заявления на властите Киев има нужда не само от войници на фронтовата линия, но и от специалисти, например механици в тила. Новият подход за набиране на военнослужещи е възложен за изработване на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний и на министъра на отбраната Рустем Умеров.

Новинарската агенция “Униан” отбелязва, че се очаква да отпадне правилото за отсрочка за студентите, обучаващи се за второ или трето висше образование. Предвидена е и демобилизация за служещи повече от две години. Анализира се и възможността за демобилизация на военните, върнати от плен на руснаците. На този етап обаче все още няма яснота кога тези промени ще бъдат одобрени и ще влязат в сила.

Според медийни публикации на бюрото на президента на Украйна Володимир Зеленски от лятото стои предложение за намаление на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години. По този начин военните ще могат да разчитат на помощта на още 140 хил. души.

В момента на мобилизация подлежат мъжете на възраст между 27 и 60 години, като има и редица изключения – напимер за студенти, включително и за второ и трето образование, многодетни бащи и т.н.

Младежи на възраст между 18 и 27 години също могат да се присъединят към армията, но само като доброволци.

Увеличаването на числеността на военнослужещите не е единствената видима мярка на Кремъл във връзка с войната в Украйна. В бюджета за 2024 година 1/3 от разходите, или 10,8 трилиона рубли (118,3 млрд. долара). Това е със 70% повече от предвиденото за сектор “Национална отбрана” през 2023 година.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!