Видни британци против папата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
732

Над 50 известни британци са се подписали под открито писмо във в. "Гардиън", в което настояват британските власти да не посрещат папата като държавен глава когато той пристигне на Острова тази седмица.

Сред тях са писателите Тери Прачет и Филип Пулман, както и актьорът Стивън Фрай. Те са недоволни от политиката на Ватикана по такива въпроси като контрола над раждаемостта, абортите и правата на хората с гей ориентация.
Папа Бенедикт XVI  пристига в четвъртък на четиридневно посещение в Шотландия и Англия.
Авторите на писмото не се обявяват против визитата, но не са съгласни с “парадирането на Ватикана като държава”. Според тях папата е “гражданин на Европа и лидер на религия, която има много последователи в Обединеното кралство и разбира се – той има право да дойде и обикали страната ни”.
В публикуваното в “Гардиън” писмо обаче се казва, че Ватиката носи отговорност за това, че пречи на разпространението на кондоми, което “увеличава раждаемостта в бедните страни, както и разпространението на СПИН”. Подписалите го обвиняват Ватикана и в “насърчаване на сегрегирано образование, отричане на възможността за аборти дори и на жените в най-уязвимо положение, противопоставяне на това да се дадат равни права на хората, които са гей, или бисексуални и неуспех на Ватикана да реши проблема с малтретирането на деца в собствената й система”. 
В писмото се посочва, че посрещането на папата като държавен глава ще бъде просто “удобна измислица, с която да се засили международното влияние на Ватикана”.

Съветник на папата определи Великобритания като „страна от третия свят”

Един от високопоставените съветници на папата няма да участва в посещението на понтифекса във Великобритания, след като заяви, че Островът е „страна от третия свят”, белязана от „нов и агресивен атеизъм”, съобщава Би Би Си.
77-годишният кардинал Валтер Каспер е коментирал пред германско списание, че „когато кацнеш на летище Хийтроу, на моменти си мислиш, че си кацнал в страна от третия свят”.
От Ватикана коментираха, че духовникът не е имал предвид „никаква обида” и е говорил за мултикултурното британско общество. Според папския престол кардиналът няма да участва във визитата във Великобритания по чисто здравословни причини.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!