Венецуелската армия по границата с Колумбия е в бойна готовност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
3742

Венецуела прекрати дипломатическите си отношения със съседна Колумбия и нареди на своите военнослужещи по границата да бъдат в бойна готовност.

Венецуелският президент Уго Чавес свика извънредна среща на Съвета по отбрана, след като в четвъртък официално прекрати отношенията с Богота заради обвиненията, че Каракас е предоставил убежище на стотици леви екстремисти.

По-рано от колумбийското правителство съобщи, че лидерите на групировките „Революционни въоръжени сили на Колумбия” (ФАРК) и „Армия за национално освобождение” се укриват на територията на Венецуела. Властите в Богота обявиха, че имат доказателства за своите твърдения.

„Аз обявявам с мъка в сърцето, че Венецуела прекратява от този момент всички отношения с правителството на Колумбия”, заяви Чавес пред репортери, като добави, че войските по границата са в повишена готовност.

Венецуелският лидер посочи, че действащият президент на Колумбия Алваро Урибе е в състояние да използва претекста с лагерите на ФАРК, за да нападне Венецуела и да предизвика война.

Венецуелският външен министър Николас Мадуро даде 72 часа на Колумбия да изтегли своите посланици от територията на Венецуела и да затвори своето посолство. Освен това Венецуела ще затвори и посолството си в Богота.

САЩ разкритикуваха решението на венецуелските власти да прекратят дипломатическите си отношения с техния съюзник Колумбия, като заявиха, че това не е „подходящ начин” за успокояване на напрежението в региона.

„Ние смятаме, че е важно за двете страни да работят за намаляване на взаимното подозрение и за пълно съблюдаване на техните задължения поети в международните антитерористични договори и резолюции. Аз не мисля, че прекратяването на отношенията е подходящ начин за постигане на това”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули.

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа разглежда възможността да свика извънредна среща на държавните глави на държавите от Съюза на южномаериканските нации (УНАСУР) за обсъждане на скъсването на дипломатическите отношения между Колумбия и Венецуела.

Еквадорският президент, чиято страна е временен председател на УНАСУР, заяви, че „много съжалява за разрива на отношенията”.
Той напомни, че „днес Венецуела вече е отправила предложение да се свика среща на външните министри на УНАСУР”.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва е провел телефонен разговор с Чавес и е изразил своето безпокойство от създалата се ситуация. Бразилският държавен глава е призовал да бъде намерено дипломатическо решение.

Президентът на Боливия Ево Моралес защити своя приятел Уго Чавес и нарече колумбийския лидер „лакей на империализма”.

Колумбия и Венецуела замразиха своите дипломатически отношения през миналата година, след като Богота и Вашингтон подписаха споразумение за американски военни бази на колумбийска територия, което Чавес смята за заплаха за сигурността. Взаимните обвинения между Чавес и колумбийския президент Алваро Урибе, който се оттегля от поста на 7 август, за да бъде наследен от бившия си министър на отбраната Хуан Мануел Сантос, също утежниха ситуацията. Сантос посочи, че ще се въздържа да коментира кризата докато не поеме президентския пост през следващия месец.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!