Великобритания затяга мерките срещу коронавируса: репортаж

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1590

Снимка: iStock

© Actualno.com
Маски, ограничен достъп до пъбове и ресторанти и ранно затваряне. Това е Лондон и Великобритания по времето на Covid-19. Няма нова тотална блокировка, но строги мерки, които да се опитат да ограничат възможно най-много инфекциите. В много други градове на Великобритания, обаче от няколко седмици съществува втора карантина. Градът засега се съпротивлява, но за мениджърите на клубовете ограниченията са твърде строги. “Смятам, че е нелепо, защото няма никакво значение времето за затваряне. Каква е разликата дали ще затворя в 22:00 вместо в полунощ? Сега могат да влязат само групи от до шест души. Абсурдно”, казва един собственик на бар.

Междувременно инфекциите не спират. Великобритания надминава 700 случая на ден. И британците са разделени по отношение на правилата, приети от правителството. Има хора, които смятат, че на теория това би могло да е добра работа, но ситуацията с новите мерки се усложнява. За да излезеш, трябва да вземеш такси, тъй като някои метростанции са затворени. Да не говорим за лудия трафик по улиците, който се образува след 22 ч. Централен Лондон остава хаотичен, дори ако всички ограничения са спазени.

 

Distribution of laboratory-confirmed cases of COVID-19 in the EU/EEA and the UK, as of 3 October

Новите мерки, които бяха въведени, комендантският час и управлението на групи от шест души са приети за контрол на разпространението на вируса, но истинският въпрос е дали всички тези разпоредби ще служат за ограничаване на кривата на заразяване? Някои учени и кметът на Лондон Садик Хан не са толкова оптимисти. Според вирусолога Гари Маклийн правителството е сгрешило. “Рискът е, че ще продължим да наблюдаваме постоянно увеличаване на случаите. Ще бъде ужасна зима.” За кмета на града все още има твърде много хора, които излизат по барове и ресторанти в 22:00. “Важно е правителството да има разума да промени курса, да промени правилата, ако нещата не се получат, както е планирано.” Междувременно отворените метростанции са претъпкани с хора като по време на пиковите часове. Вирусът обаче винаги работи твърде бързо. Междувременно сега влязоха в сила допълнителни ограничения в по-голямата част от Северна Англия и Уелс, райони, в които степента на зараза е най-висока: 17 милиона засегнати. Сред мерките също така се забранява гостуване по домовете и препоръки да се избягват всякакви събирания.

© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!