Великобритания забранява събиранията на повече от 6 души

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
719

Новите правила ще се прилагат за събирания на закрито и на открито

Снимка: БГНЕС/ EPA
Мария Атанасова
Събиранията на повече от 6 души на едно място ще бъдат забранени в Англия от понеделник във връзка с рязкото увеличение на новите случаи на коронавирус, пише европейската редакция на Politico, предаде агенция “Фокус”.

Премиерът Борис Джонсън ще даде пресконференция, на която ще потвърди, че законовият лимит, при който полицията може да разпръсне събранията на хора, ще бъде намален от сегашните 30 на само шест човека. Обединеното кралство отбеляза бързо нарастване на дневния брой случаи от уикенда, като още 2420 случая бяха съобщени във вторник.

„Трябва да действаме сега, за да спрем разпространението на вируса“, ще каже Джонсън на пресконференцията в сряда, според извадки от изявление, до което са получили достъп журналисти. „Така че ние опростяваме и укрепваме правилата за социални контакти, което ги прави по-лесни за разбиране и прилагане от полицията“. Новите правила ще се прилагат за събирания на закрито и на открито, в частни домове, публични открити пространства и места като кръчми и ресторанти, но ще има изключения за работни срещи, образователни заведения, сватби, погребения и спорт, където са приложени всички мерки за безопасност.
Изключения ще важат и за онези, които са образували „домашен балон“ от повече от шест души. Настоящите насоки за Англия вече предвиждат, че само шестима души могат да се социализират заедно, но има изключения, когато срещите включват само две домакинства и полицията може да налага глоби само на тези, които отказват да се разпръснат, когато събранията надхвърлят 30 души. Джонсън проведе конферентен разговор с полицейските сили миналата седмица, на който служителите призоваха за опростяване на правилата, каза Даунинг стрийт. Тези, които откажат да се разпръснат след полицейска заповед, ще бъдат изправени пред глоба от 100 британски лири, която ще се удвои след всяко повторно нарушение, до 3200 лири.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!