Великобритания забранява на шофьорите да вдигат телефона

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
747

Новата мярка изисква винаги да се ползва функция хендсфри

Шофьорите във Великобритания вече няма да могат да си правят селфи зад волана
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Обединеното кралство затвори правна вратичка, която позволява използване на телефона по време на шофиране. Сега водачите на МПС няма да могат да си правят селфита, докато са зад волана.

Съществуващата регулация даваше възможност на шофьорите да вдигат телефона, стига да не се обаждат или да не изпращат съобщения. Когато новата разпоредба влезе в сила, шофьорите ще трябва да използват функция „свободни ръце” за почти всичко, свързано с телефона.
Единственото изключение е за безконтактно плащане, докато автомобилът е в неподвижно състояние – например, при плащане на храна, уточнява публикация на BBC.

Досега законът забраняваше само „интерактивната комуникация”. На практика това позволяваше на шофьорите да избегнат наказанието, като твърдят, че сърфират в мрежата, правят си селфи или друго нещо, различно от чат.

Очаква се мярката да влезе в сила в началото на 2021 г. Използването на телефон по време на шофиране в Обединеното кралство в момента се санкционира с глоба от 200 паунда и наказание от шест точки.

По-строгите ограничения идват заедно с проучване, което показва, че много шофьори не следят пътя докато говорят по телефона. От 662 телефонни взаимодействия, само 38 са напълно „хендсфри”.

Новата забрана за практическа употреба на телефоните в колата едва ли ще накара повечето шофьори да променят навиците си, но ще позволи стриктно прилагане на закона, което досега беше трудно.
technews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!