Великобритания забранява достъпа на европейци с криминално досие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
665

От януари 2021 Великобритания ще въведе допълнителни забрани за европейци. Тези с криминално досие с присъда по-дълга от година няма да могат да влязат в страната. Досега органите на реда трябваше да докажат, че криминално проявените представляват сериозна заплаха. Тези условия все още са в сила, докато Великобритания е в преходен период, преди да напусне ЕС.

Новият закон ще третира европейски и чуждестранни граждани по един и същи начин. Промените предвиждат и забрана за достъп за всеки, който има криминално досие в рамките на година преди заявлението за вход, без значение от продължителността на присъдата. Тези, които не са били задържани, но имат чести присъди с други санкции, също могат да получат отказ да влязат в страната. Промените ще включват и текстове с ограничения за тези, които участват в брак с цел емиграционна измама или тези, опитващи се да избегнат заплащането на мита и данъци. Нововъведение ще е и възможността за депортиране на бездомни, ако откажат помощ от органите.

Без постигането на сделка за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания Островът ще загуби достъп до информационната система на Европа, в която се съхраняват криминални досиета, както и достъп до базата данни за пътници. С това кралството ще се изправи пред пречка да идентифицира пристигащи с криминално досие.

Новите правила не важат за европейци, живеещи във Великобритания със статут на уседналост, или тези, защитени от споразумението за оттегляне от ЕС. Въпреки това Кралството заяви, че статутът им може да бъде отменен, ако тези граждани извършат престъпление след 1 януари 2021, което да доведе до задържане под стража за повече от една година.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!