Великобритания трупа запаси от лекарства преди Брекзит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
110

Световните вериги за доставки са под значителен натиск

Снимка: БГНЕС/ EPA
Денис Джамбазов
Правителството на Обединеното кралство призова доставчиците на лекарства да натрупат запаси, за да се подготвят за евентуални проблеми по границите, когато Великобритания прекрати връзката си с Европейския съюз в края на годината.

В писмо, публикувано късно в понеделник, здравното министерство посочи как фирмите могат да се подготвят за края на преходния период на Брекзит на 31 декември и въвеждането на нов митнически контрол, предаде Нова телевизия. “Признаваме, че световните вериги за доставки са под значителен натиск, засилен от скорошни събития с COVID-19”, пише главният търговски директор на министерството Стив Олдфийлд.

Според него целта е да се осигури наличност на склад на запаси за шест седмици. Британците гласуваха за напускане на ЕС на референдум през юни 2016 г. и след години политически дебати в Лондон, страната официално приключи 47-годишното си членство на 31 януари. Но има споразумение с Брюксел за преходен период до края на 2020 г., за да могат двете страни да преговарят за нови търговски отношения.
Въпреки продължаващите с месеци разговори, двете страни остават на противоположни позиции по някои ключови въпроси, което поражда опасения, че Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС и единния пазар, без да ги замени с нищо. Правителството трупаше запаси от някои ключови продукти, включително медицински изделия, преди 31 януари, а Олдфийлд заяви, че сега целта е за осигуряване на тези запаси обратно до шестседмично ниво преди декември.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!