Великобритания свиква спешно кризисно заседание за тероризма

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
45

Британското правителство ще проведе днес спешно заседание на комитета си за реакция на кризи (КОБРА), за да бъде обсъдена степента на опасност за страната от конфликта между Израел и радикалното палестинско движение “Хамас”, предаде Ройтерс.

Случаите на антисемитизъм и ислямофобия в Обединеното кралство зачестиха след нахлуването на бойците на “Хамас” в Израел на 7 октомври – изненадващо смъртоносно нападение, последвано от непрестанни израелски атаки в ивицата Газа. Мащабни пропалестински демонстрации бяха проведени в Лондон и останалите големи британски градове, а групи от еврейската общност организираха бдения за заложниците, взети от ислямистката групировка, контролираща Газа.

“Трябва да се уверим, че британската система за сигурност е устойчива на заплахата от тероризъм, както винаги е правило правителството”, заяви за радио “Таймс” държавният министър на висшето образование Робърт Халфън, цитиран от Ройтерс.

Британското контраразузнаване МИ5 понастоящем оценява заплахата от тероризъм за страната като “реална”, което означава, че нападение е вероятно, посочва Ройтерс, като уточнява, че по-високите степени са две – “сериозна”, тоест, нападение е много вероятно, и “критична” – нападение е много вероятно в близко бъдеще.
Източник: Иво Тасев/БТА

dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!