Великобритания строи 17 нови градове и села

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
474

Целта е да се отговори на недостига на жилища
Правителството на Великобритания ще построи 17 нови градове и села в провинцията, за да облекчи недостига на жилищни имоти. Новите селища ще бъдат разположени от Къмбрия на север до Корнуол – най-южната английска точка, и ще са част от изграждането на 200 000 нови жилища, обяви министърът на планирането и жилищните въпроси Гавин Барнуел в изявление в понеделник, цитиран от Райтерс.
И тези имоти са само една малка част от 1 милион жилища, които правителството планира да изгради от 2015 до 2020 г. във вече плътно населената страна.
Няколко правителства подред се опитват и обещават да разрешат проблема с недостига на жилища, който доведе до ценова спирала и невиждани цени на имотите в Лондон и други големи градове във Великобритания.
Строителите, от своя страна, се оплакват от липсата на земя, върху която да се строи, както и строги закони за планиране, които да забранят изграждането на т.нар. “зелени пояси” около градовете и да блокират строителството на нови жилищни райони.
Миналата година правителството на Великобритания отправи официални запитвания към общините дали желаят да бъдат застроени нови т.нар. “градове-градини” – самостоятелни градчета, заобиколени от зелени площи.
В понеделник министър Баруел обяви локациите на новите градчета и отпускането на 7,4 милиона паунда ($9.10 млн.) за финансиране на строителството.
Първите три градчета с по над 10 000 жилища всеки, ще са около Ейлсбъри, Тонтън, и Харлоу, обяви правителството.
Други ще са Бейлриг в Ланкастър, Лонг Марстън в Стратфорд на Ейвън, Уелбърн в Хемпшир и Кълм в Девън, като всеки малък град ще има 1500-10 000 жилища.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!