Великобритания спира албанските мигранти през Ламанша

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
74

Великобритания стартира информационна кампания за възпиране на вълната от албански мигранти през Ламанша

Снимка: Shutterstock

Правителството на Великобритания стартира информационна кампания, чиято цел е възпиране на мигрантския поток към Острова през Ламанша, предаде ДПА. Посланието на инициативата е, че хората, които се отправят на подобно пътуване, „поемат риска да бъдат задържани и отстранени“, допълва агенцията.

Министерството на вътрешните работи не даде информация за размера на средствата, необходими за финансирането на кампанията, но съобщи, че чрез нея ще се „обяснят опасностите“, на които се излагат мигрантите, пътуващи с малки лодки през Ламанша.

Кампанията ще започне в Албания идната седмица, като през август 2022 г. във „Фейсбук“ и „Инстаграм“ вече бяха пуснати съобщения на албански, които да убедят хората да не предприемат пътуването, отбелязва ДПА.

През изминалата година броят на мигрантите, прекосили Ламанша, достигна рекордно високи нива, а от началото на тази година повече от 6000 души са предприели пътуването през протока, припомня агенцията.

Според вътрешното министерство на Великобритания Албания е „безопасна и благоденстваща държава“ и много от нейните граждани „преминават през множество държави напът към Великобритания“, където при пристигането си изтъкват неправдоподобни причини за търсене на убежище.

От началото на тази година до месец март във Великобритания са получени най-много молби за убежище от албански граждани, 13 714, като 9487 от албанските мигранти са пристигнали с лодки през Ламанша, посочва ДПА.

„Организираната престъпност, свързана с мигрантите, е проблем от световен мащаб, който изисква търсене на решения на международно ниво по целия път, който мигрантите изминават от началото до края. Това включва проактивна работа в изходната точка, преди хората да тръгнат на опасни и ненужни пътувания“, каза министърът по миграцията Робърт Дженрик.

„Решени сме да спрем лодките, а кампанията, която стартира в Албания тази седмица, е само част от работата на министерството на вътрешните работи по въпроса с развенчаване на митовете за нелегалното пътуване до Обединеното кралство, разясняване какви всъщност са тези пътувания и справяне с лъжите, разпространявани от недобронамерени трафиканти на хора, които печелят от тази подла търговия.”

Според Закона за нелегалната миграция, чужденците, търсещи убежище във Великобритания, които са пристигнали в страната по незаконен начин, ще бъдат депортирани в родината им или в трети страни, като например Руанда.

Освен това министрите се надяват, че чрез този закон ще бъдат намалени всекидневните разходи, възлизащи на 5,5 милиона британски лири, за настаняване на мигрантите, пристигнали в страната.

Законът, който в момента се разглежда от Камарата на лордовете, не е приет радушно от критици, сред които е и архиепископът на Кентърбъри. Според тях законът е както неприложим, така и „морално неприемлив“, отбелязва ДПА.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!