Великобритания смята да се откаже от общоевропейските норми за правата на човека

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

 

Снимка: Pixabay

Британските власти възнамеряват да изоставят значителна част от общите европейски норми в областта на правата на човека. Това пише The Sunday Telegraph, цитиран от ТАСС. Според вестника британското правителство работи по предложения за ограничаване действието на законодателството в областта на правата на човека в онези области, в които съдебната власт е “прекалила” с прилагането им. Обсъдените мерки, по-специално се отнасят до изключения от Закона за правата на човека от 1998 г. Това може да лиши мигрантите и бежанците от възможността да използват закона, за да избегнат депортацията, но в същото време предпазва британските военни от обвинения, свързани с тяхната дейност в чужбина.

Както отбелязва вестникът, плановете на правителството могат да доведат до нови противоречия с ЕС, тъй като Брюксел изисква от Обединеното кралство да се придържа към закона за правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека, за да осигури правно сътрудничество след напускането на Великобритания от ЕС.

Великобритания напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. след три години преговори за условията за излизане. Брюксел и Лондон са се договорили за преходен период до края на тази година, през който всички европейски разпоредби се прилагат за Обединеното кралство. Британската страна отказа да удължи преходния период. За останалото време Лондон и Брюксел трябва да се споразумеят за документ относно процедурата за изграждане на бъдещи отношения.

Ако споразумението, което ще предвижда новите правила за търговия, не бъде сключено, страните ще започнат да търгуват съгласно правилата на СТО с прилагането на всички търговски мита и квоти. В сряда правителството на Великобритания внесе законопроект за вътрешните пазари, предназначен да регулира търговските отношения между съставните части на кралството от края на преходния период след излизането на страната от ЕС. В документа се казва, че някои от неговите разпоредби „ще останат в сила въпреки несъответствието или несъвместимостта с международното или националното право“.

На първо място, ние говорим за една от основните точки на сделката за Брекзит – консолидирането на статута на Северна Ирландия като образувание, което е част от митническата зона на кралството, но в същото време запазва достъпа до единния пазар и митническата зона на ЕС. БГНЕС посочва, че новият законопроект вече предизвика протести не само от Европейския съюз, но и от Уелс и Шотландия, където Лондон е обвинен в опит да централизира властта в държавата, и от членове на управляващата Консервативна партия, които предупреждават за ужасните последици от приемането на този законопроект за репутацията на Великобритания на международната сцена. Ситуацията се влошава от факта, че преговорите между Брюксел и Лондон за сключване на споразумение за свободна търговия след Брекзит всъщност са стигнали до задънена улица.

actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!