Великобритания скастри Китай да не се меси в парламентарната ѝ демокрация

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
57
Human fists in national colors. UK vs China

Източник: iStock

Премиерът на Великобритания Риши Сунак изрази загрижеността си относно всякаква китайска намеса в британската парламентарна демокрация, съобщава “Ройтерс”.

Това се е случило по време на среща с китайския премиер Ли Цян на срещата на върха на Г-20 в Индия, след като беше съобщено за задържането на двама предполагаеми шпиони.

По предварителни данни един от арестуваните по подозрение в шпионаж в полза на Китай е имал връзки с високопоставени лица от британския парламент.

Сунак заяви, че е изразил пред Ли “много силните си опасения относно всякаква намеса в нашата парламентарна демокрация, което очевидно е неприемливо”.

Консервативното правителство на Сунак се опитва да размрази отношенията с Китай, като се ангажира с Пекин по въпроси като изменението на климата. То обаче отправя и критики към Китай в някои области, като въпросът с правата на човека.

Сунак посочи, че е повдигнал въпроси, по които двете страни имат разногласия, но срещата по негови думи е показала стойността на стратегията “там, където има смисъл”.

“Мисля, че правилното нещо, което трябва да направим, беше да се възползваме от възможността да се ангажираме, да изразим конкретно опасенията си, вместо просто да крещим отстрани”, отбеляза той.

В китайското прессъобщение относно срещата не споменават обвиненията в шпионаж, но се приветства разширеното практическо сътрудничество на Великобритания с Китай, като се посочва, че Ли е заявил, че “двете страни трябва правилно да се справят с различията си”.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!