Великобритания ще забави увеличението на минималната заплата от 2025 г., според правителството

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
383

ЛОНДОН, 28 март (Ройтерс) – Правителството на Великобритания е преустановило своята инициатива за използване на увеличенията на минималната заплата, за да намали разликата между най-ниските доходи и тези с по-високи заплати, предлагайки известно облекчение на работодателите след тазгодишния скок от почти 10%.

Минималната заплата във Великобритания за работниците на възраст 21 години и повече ще се увеличи на 11,44 паунда (14,45 долара) на час през април, достигайки две трети от средните доходи за работниците в тази възрастова група, което е едно от най-високите нива сред развитите икономики.

Министерството на бизнеса и търговията заяви в съобщение в сряда, че това изпълнява политически ангажимент на Консервативната партия на министър-председателя Риши Сунак и че за 2025 г. минималната заплата трябва да се увеличава в съответствие със средните доходи.

Комисията за ниски заплати, панелът от експерти, който съветва правителството относно увеличенията на минималната заплата, заяви, че най-вероятното необходимо увеличение за Националната заплата през 2025 г. би било повишение от 3,9% до 11,89 паунда на час.

Великобритания въведе минимална заплата преди 25 години, за да се справи с проблема на неравенството в заплащането.

Фондация “Резолюшън”, мозъчен тръст, заяви тази седмица, че заплатите на слабо платените работници сега са с 6000 паунда годишно по-високи, отколкото биха били, ако са се увеличавали в съответствие с типичния растеж на заплатите.

Работодателите заявиха, че големите увеличения през последните години – които в голяма степен отразяват скока на инфлацията – са им оказали натиск да увеличат цените си или да намалят наемането на работници.

Проучване на бизнеса, публикувано в сряда от Lloyds Bank, показва забавяне на плановете за наемане, което банката заяви, че може да бъде свързано с увеличението на минималната заплата.

Банката на Англия внимателно наблюдава растежа на заплатите, тъй като оценява дали инфлационните натиски в икономиката намаляват достатъчно, за да може да намали лихвените проценти.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!