Великобритания ще строи тунел под Стоунхендж въпреки протеста на археолози и природозащитници

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
194

Великобритания даде „зелена светлина“ за изграждането на тунел под Стоунхендж на стойност 2,2 милиарда долара. Целта е премахване на намиращия се наблизо главен път, който от много време пречи на посетителите на мистериозния праисторически кръг от камъни в южната част на Англия.


Стоунхендж, един от най-известните праисторически паметници, е 5000-годишен неолитен каменен кръг с могили от ранната бронзова епоха. Според властите проектът ще е от полза за Стоунхендж, тъй като на туристите няма да се налага да слушат преминаващите автомобили, които да ги разсейват.

„За“ и „против“ новото съоръжение Спорният план за изграждане на четирилентов тунел под тясната магистрала A303 край Стоунхендж е одобрен въпреки сериозните възражения, съобщава „Нешънал Джиографик“. Поддръжниците казват, че магистралният тунел ще облекчи задръстванията и ще подобри изживяването на посетителите. Противниците се страхуват от загубата на древни артефакти, все още скрити под земята.

 

Магистралата минава поразително близо до емблематичния каменен кръг и отдавна е известна със задръствания и дълги закъснения. Одобрението дойде въпреки силните възражения на археолози и природозащитници, които смятат мястото за свещено. Но поддръжниците казват, че тунелът ще възстанови ландшафта до първоначалния му вид и ще подобри преживяването за посетителите, като сега достига 1,6 милиона годишно. „Посетителите ще могат да изживеят Стоунхендж така, както би трябвало да бъде усетен, без грозно ръмжене на камиони в непосредствена близост до него“, каза Ана Ивис, кураторски директор на „Английско наследство“. Това е благотворителната организация, която се грижи за повече от 400 исторически паметника около Англия, включително Стоунхендж. „Хората забравят или не осъзнават, че Стоунхендж е нещо повече от каменен кръг, това е пейзаж“, каза Ивис. „Това ще го направи отново място за рискуват живота си, опитвайки се да пресекат магистралата.“

Противниците твърдят, че проектът на тунела може непоправимо да навреди на древен пейзаж, който едва започва да се разкрива и все още е пълен с изненади. Миналият юни откриването на 20 дълбоки шахти, разположени в огромен кръг близо до мястото, принуди правителството да отложи решението по проекта за още четири месеца, докато находката бъде оценена.


Проектът има дългогодишна история От обикновено шосе от 18-ти век между Лондон и Ексетър магистрала A303 се е превърна в една от основните артерии към югозападна Англия. По нея има интензивен трафик на камиони и коли с туристи, пътуващи към морски дестинации като Корнуол и Девън.

През последните години бяха представени над 50 различни предложения за решаване на проблема с трафика. Идеята за тунел е предложена за първи път в началото на 90-те години и е била преразглеждана няколко пъти, но е отхвърляна всеки път поради високата цена. Одобреният план ще разшири магистралата до четири ленти, докато се приближава до Стоунхендж, след което ще премине под земята в тунел с дължина две мили. Предвижда се тунелът да бъде изграден на 40 метра под земята и да минава на около осем мили на юг от каменния кръг.

debati.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!