Великобритания ще приеме законодателство за защита на паметници на противоречиви исторически личности

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
206

 

 

Правителството на Обединеното кралство ще внесе в парламента законопроект, който значително ще затрудни демонтирането на паметници, включително на такива на спорни исторически личности. Намерението на управляващите в Лондон бе обявено в статия на министъра по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Робърт Дженрик за националния ежедневник The Telegraph.

„Законът ще отразява нашата гледна точка по този въпрос, която е, че в почти всички случаи е по-добре да придружаваме такива паметници с обяснения и да даваме (исторически) контекст, вместо да ги махаме от пиедесталите им и да ги скриваме“, пише Дженрик, подчертавайки, че решенията за демонтиране на статуите трябва да бъдат „внимателно претеглени и да не се вземат под въздействието на момента или по нареждане на гневната тълпа“, предаде БГНЕС.

Той също така обвини опозиционната Лейбъристка партия, че се опитва да „редактира и цензурира” миналото на Великобритания. Предложеният от правителството законопроект има всички шансове да бъде одобрен, тъй като управляващата Консервативна партия има солидно мнозинство в Камарата на общините. Съгласно разпоредбите на предложения закон, решенията за демонтиране на паметници ще трябва да преминат през няколко етапа на одобрение, включително на местните жители. Кабинетът на Дженрик ще участва в разрешаването на спорове.

Повишеното внимание към историческите фигури с тъмни петна в биографията във Великобритания e връзка с дейността на движението Black Lives Matters. Неговите поддръжници настояват да съборят близо 80 паметника на известни британци, които са били активни в „прославяне на расизма и робството“. Списъкът на скулптурните изображения, към които активистите имат оплаквания, включва паметници на премиерите от XIX век и държавниците Робърт Пийл (1788-1850) и Уилям Гладстон (1868-1874), пътешественикът и откривател Джеймс Кук (1728-1779), навигаторът и вицеадмирал, един от участниците в поражението на испанския флот (Непобедимата армада) Франсис Дрейк (1540-1596), основателят на британската Източноиндийска компания Робърт Клайв (1725-1774), организаторът на британската колониална експанзия в Южна Африка Сесил Роудс (1853-1902 ), италианският мореплавател Христофор Колумб (1451-1506), британският командир и основател на скаутското движение Робърт Бейден-Пауъл (1857-1941). В черния списък се появи и един от символите на британската столица – паметник на командира на британския флот и вицеадмирал Хорацио Нелсън (1758-1805). Победителят в решителната битка по време на Наполеоновите войни е обвинен, че се противопоставя на премахването на робството във Великобритания. По време на летните митинги в Лондон беше осквернен паметник на ръководителя на правителството на Обединеното кралство Уинстън Чърчил (1874-1965), в защита на който се изказа премиерът Борис Джонсън, призовавайки да не се пренаписва историята на страната. На 7 юни миналата година в Бристол група активисти хвърлиха в реката паметник на английския търговец и филантроп Едуард Колстън (1636-1721), който се прехранвал с търговия с роби. На 10 юни в Лондон властите демонтираха паметник на шотландския търговец и корабособственик Робърт Милиган (1746-1809), намиращ се в Лондонския музей на доковете, припомня изданието.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!