Великобритания ще остане блокирана поне още 6 месеца

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
8910

Според здравни експерти броят на заразените в Обединеното кралство ще се увеличи значително през следващите една-две седмици

Снимка: @nathanvasey
Мерките за борба с разпространяването на пандемията на коронавируса във Великобритания може да продължат още шест месеца, предупреждават от кабинета на премиера Борис Джонсън. Очаква се Лондон да излезе с решение за удължаване на извънредното положени, следвайки примера на САЩ и някои от страните в Европа, пише CNBC.

Заместник-главният лекар на Обединеното кралство Джени Харис заяви, че блокадата над Лондон може да продължи с месеци. „Вероятно мерките ще останат и през следващите шест месеца. Скоро ще имаме 3 седмичен отчет и ще можем да проследим каква е траекторията и накъде отиваме”, казва Джени Харис

„Трябва да се придържаме към наложените мерки, а след това се надяваме постепенно да коригираме някои от тях и да се върнем към обичайния си ритъм. Нуждаем се от триседмичния доклад, за да проследим случващото се. След него ще ни трябват два или три месеца, за да се убедим, че имаме контрол над ситуацията. В идеалния случай ще се справим със здравната криза от три до шест месеца, но има много неизвестни, които да провалят тази прогноза. И едва след като победим COVID-19, можем да мислим за отваряне на икономика и отмяна на мерките за социална дистанция”, коментира експертът.

Харис каза, че ако мерките бъдат удължени, Великобритания „ще бъде напълно блокировка за шест месеца“ и добави, че не е изключено тези практики да продължат и повече. Страната навлиза във втората си седмица от извънредното положение, докато други европейски държави прилагат ограниченията от по-дълъг период. Сред тях Италия и Испания са най-тежко засегнати, като в Италия общият брой потвърдени случаи е близо 101 739, а смъртните случаи са 11 691 към вторник сутринта. В Испания има 87 926 заразени и 7 716 жертви.

Броят на потвърдените случаи във Великобритания нарасна до 22 141, като смъртните случаи стигнаха 1 408 по данни на worldometers. Лондон се надява мерките за социална дистанция и блокирането на работния процес да спрат разпространението на коронавируса и да облекчат здравната криза. В момента британците се съветват да не напускат домовете си, освен ако не им се налага да купуват храна или да спортуват веднъж на ден.

Миналата седмица беше потвърдено, че премиерът Борис Джонсън и здравният секретар Мат Ханкок са се заразили с вируса. Джонсън продължава да извършва координацията на правителството, докато е в самоизолация в официалната си резиденция на Downing Street.

Президентът Доналд Тръмп удължи прилагането на мерките за социално дистанциране до 30 април, отказвайки се от предишното си желание икономиката да се върне към нормалния си ритъм до Великден. „Нищо няма да е по-лошо от обявяването на победа преди тя да бъде спечелена“, заяви Тръмп по време на брифинг и предположи, че смъртните случаи вероятно ще достигнат най-високото си ниво след две седмици.

Германия, която е отчела 66 885 случая на заразата, заяви, че няма да премахне ограниченията до 20 април. Испания удължи извънредното си положение и съпътстващите го ограничения до 11 април. На Италия й предстои преразглеждане на мерките, но по неофициална информация те ще бъдат удължени до 31 юли.

Правителството на Борис Джонсън ще изпрати писма до 30 милиона домакинства, за да ги предупреди, че мерките около коронавируса се засилват, с цел справяне със здравната криза. Тепърва ще се вижда дали ограничителните мерки, наложени в страната, са ефективни и наистина спират разпространението на вируса.

„Моите прогнози са, че броят на заразените ще се увеличи значително през следващите една-две седмици. След това ще можем да видим дали сме успели да изтласкаме кривата надолу”, отбеляза Харис.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!