Великобритания се спаси от повторна рецесия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
443

Великобритания отчете двойно по-висок от очаквания растеж през четвъртото тримесечие на 2020-а, което сложи край на най-тежкия икономически срив от 1709-а. БВП на Острова се е повишил с 1% спрямо периода юли-септември, подпомогнат от строителния бум и от правителствените разходи. Това предотврати риска от повторна техническа рецесия в началото на 2021-а, но не успя да компенсира дълбокия спад от 9.9% за цялата 2020-а – най-големият от “Големия мраз” през 1709-а, унищожил реколтата в Европа.

Огласените на 12 февруари данни на Националната статистическа служба на Обединеното кралство подкрепиха становището на “Бенк ъф Инглънд”, че стопанството на страната ще тръгне нагоре след като правителствената кампания за имунизация на населението набере скорост. Главният икономист на институцията Анди Холдейн очаква домакинствата да започнат да харчат натрупаните по време на бизнес карантините спестявания, оценявани на 250 млрд. паунда. Холдейн е споделил пред местния всекидневник “Дейли мейл”, че очаква “двуцифрен растеж” от 2022-а.

БВП на Великобритания през четвъртото тримесечие на 2020-а е бил със 7.8% по-нисък от същия период на 2019-а – доста под предпандемичните равнища на която и да било друга държава от Г-7. Декемврийският растеж от 1.2% е успял да компенсира част от загубите, натрупани през предишния месец когато БВП падна с 2.3% в резултат на наложената от Лондон четири-седмична частична карантина на икономиката. Което предполага, че британците вече се адаптират по-добре към рестрикциите отколкото през миналата пролет, когато стопанството загуби почти една пета от стойността си. “Бенк ъф Инглънд” обаче прогнозира 4% икономически спад през първите три месеца на 2021-а заради новите ограничения.

Най-голям принос за растежа през последните три месеца на миналата година от публичния сектор имат здравеопазването и образованието. От индустриалния бранш “отличник” е строителството. Компаниите пък са увеличили складовите си запаси преди края на прехода по BREXIT, изтекъл на 31 декември.

Оттук нататък перспективата за икономическо възстановяване зависи от пораженията, нанесени от пандемията. Малцина експерти очакват БВП на Острова да се върне на предпандемичните си равнища в скоро време и не преди 2022-а, което означава, че страната ще трябва да живее и през идните години с високи равнища на безработица и на правителствени дългове. Надеждата е за бързо възстановяване веднага след като ваксинациите направят безопасно отварянето на училищата и на бизнеса.

Британският паунд почти не реагира на по-оптимистичната новина за икономиката на Обединеното кралство. В сутрешната търговия на 12 февруари той се разменяше срещу 1.3796 щ. долара и 1.1301 евро.
banker.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!