Великобритания се готви за сблъсък с Китай в Африка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1326

Лондон иска да стимулира търговията и влиянието си след Brexit, но се изправя пред ожесточената конкуренция на Пекин

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания разглежда инвестициите в Африка като начин за стимулиране на търговията и влиянието си след Brexit, но се изправя пред засилена конкуренция от Китай, пише онлайн изданието Politico в свой анализ.

Към днешна дата Великобритания обяви един значителен проект като част от новата си стратегия – за над 100 млн. британски лири, в западноафриканската държава Бенин. Китай, от друга страна, вложи 683 млн. долара в страната под формата на заеми между 2000 и 2018 г., според Китайско-африканската изследователска инициатива.

Пекин е инвестирал 148 млрд. долара в инфраструктура и други разработки в Африка като цяло за тези близо две десетилетия. Това превръща Китай във водещ единичен инвеститор в Африка като част от инициативата „Един пояс, един път”. Програмата създаде и доходоносни възможности за китайските фирми и служи като жизненоважен инструмент с мека сила.

Някои британски консерватори се надяват, че Великобритания може да се позиционира като по-привлекателен партньор. Консервативният депутат Том Тугендат, председател на комисията по външни работи на Камарата на общините, коментира, че страните са научили „реалната цена“ на китайските инвестиции след подписване на сделките. Рисковите условия на труд, нарушения на околната среда, корупционни практики и сблъсъци между местното население и идващите китайски общности са сред докладваните проблеми, казва още той.

Дълговите договорености обаче могат да бъдат осакатяващи – например в случая с подкрепена от Китай железопътна линия в Кения, тъй като дават на Пекин по-голяма власт над длъжниците. Според Тугендат китайците „идват с дребен шрифт“.
Британският премиер Борис Джонсън още през януари намекна за африканските амбиции на страната му, когато каза на срещата на върха на Великобритания и Африка за инвестиции, че Лондон е „надежден“ партньор и там са „хората, с които трябва да правите бизнес“. В тънко забулена атака срещу съперника си той посочи, че британска инвестиция от 53 млн. долара за подпомагане изграждането на пристанище в Момбаса, Кения, не е била „уредена при изключително едностранни условия и реализирана от огромна вносна работна сила“.

Китай, от друга страна, настоява, че в неговото сътрудничество с Африка няма „елемент на злоупотреба“ и че страната се придържа към „принципа на взаимна изгода и печеливши резултати”. Дзън Рон, говорител на китайското посолство във Великобритания, посочва, че Китай отговаря на исканията за развитие от африканските държави, подхожда към континента с взаимна изгода и никога не поставя „политически условия”. Според него финансовата подкрепа трябва да бъде подложена на „внимателни проучвания за осъществимост и пазарноориентирана оценка“.

Наблюдатели очакват сблъсъци с Китай в надпреварата за Африка. „Беше неизбежно западната и китайската конкуренция да ескалират през следващите десетилетия, тъй като Африка се оказва на кръстопът по пътя си към развитие“, коментира София Гастон, директор на Британската група за външна политика (BFPG). По думите и Китай няма да бъде доволен от перспективата Великобритания да подбие усилията на Пекин за укрепване на позициите на страната в Африка, но това напрежение е неизбежно и трябва да се очаква да сме подготвени за него.

Рон настоява, че Китай е отворен за честно състезание. “Общата отговорност на международната общност е да подкрепя мира и развитието в Африка”, аргументира се той. “Радваме се, че Африка развива диверсифицирани партньорства за сътрудничество и приветстваме международната общност, включително Великобритания, да помогне на Африка да постигне развитие и просперитет“, коментира той.

Африканските държави са нетърпеливи да поемат китайски пари, след като западните държави загубиха интерес през последните десетилетия. „Китайците до голяма степен се възползваха от факта, че Африка отчаяно искаше да инвестира и нямаше достатъчно конкуренция да я финансира“, казва Ник Уесткот, директор на Кралското африканско общество.

Сега това се променя, като ЕС и САЩ настояват да увеличат своето влияние и търговията с континента. Великобритания също се включва. Британската агенция за експортни кредити инвестира повече от 100 млн. британски лири, за да подобри връзката между градовете Бохикон и Параку, засилвайки търговските линии между Бенин и съседните държави. Ползите за Великобритания, както и разширяването на нейната мека сила и пълномощия за развитие, са, че строителната фирма Sogea-Satom UK ще свърши работата, използвайки някои британски материали и услуги, а министрите се надяват двугодишният проект да стимулира износа на Обединеното кралство за Бенин.

„Тази сделка ще донесе значителни ползи за британските строителни износители и доставчици в момент, в който трябва да поддържаме поток от търговия”, коментира министърът на износа Греъм Стюарт, когато проектът беше обявен миналото лято. „Това показва, че британският бизнес, с подходящата подкрепа от правителството, може да продължи да изнася навсякъде по света“, допълва той.

Бенин вече е добре култивиран от Китай, който работи с нацията от 1972 г., след като се противопостави на тайванската независимост. Китай инвестира сериозно в инфраструктурни проекти в страната, а с китайски пари бяха построени болница, стадион, център за развитие на търговията и други.
„Привличането на вниманието на ключови чуждестранни инвеститори и официални партньори – като Великобритания и Китай, подчертава доверието и привлекателността ни и по-общо подобрението на бизнес климата в Бенин“, коментира Ромуалд Уадани, министър на икономиката и финансите на Бенин, пред Politico. „Великобритания и Китай са и ще бъдат двама важни партньори, наред с други, за развитието на Бенин“, казва още той.
Уадани допълва, че страната му ще остане политически и икономически автономна, както и че дългът към Китай възлиза на по-малко от 5% от общия публичен дълг в края на 2019 г.

Великобритания – за разлика от САЩ, обаче никога не е заявявала изрично, че Африка е бойно поле в студената война с Китай. Помощникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на Африка Тибор Наги заяви пред изслушване в Конгреса през 2019 г., че Вашингтон „въоръжава“ своите африкански посолства, „за да се сблъскат с Китай по цял набор от въпроси, най-вече търговски“.

Уесткот от Кралското африканско общество посочи, че досега Великобритания се е стремила да запази собственото си влияние в Африка, вместо да намали китайското, както и че в бъдеще може да възприеме по-агресивен подход, например опитвайки се да надвиши броя проекти, в които участва. „Ще бъде изключително трудно за Обединеното кралство да съчетае практически усилията на Китай да проникне в Африка, тъй като чистата продажба на ресурсите и конкурентните цени на инфраструктурата на Китай са ненадминати“, допълва Гастон от BFPG.

„Много африкански държави инстинктивно биха предпочели да развият партньорства с Великобритания”, казва Гастон. „Трябва само да се уверим, че можем да разработим убедителна и конкурентна оферта“, заключава тя.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!