Великобритания с нов рекорд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
609

За прът път средната цена на жилищата надвиши 250 000 паунда

Снимка: Shutterstock

Средната цена на жилище във Великобритания надхвърли 250 000 британски лири за първи път, но делът на продавачите, които намаляват исканата си цена, и времето, необходимо за продажба, са се увеличили, показва последният пазарен индекс на Zoopla. Компанията за недвижими имоти, която базира месечната си снимка на комбинация от продадени цени, оценки на ипотеки и данни за договорени продажби, заяви, че средната цена на жилище достигна £250 200 през април, но темпът на нарастване на цените се забавя.

Пазарът на жилища „все още е много по-натоварен от нормите преди пандемията“, но се появяват признаци, че идва забавяне, казва Zoopla. В него се казва, че от втората половина на април около един на всеки 20 имота е имал намаление на цените от 5% или повече. Повишение пък е отчел един на всеки 22 имота през предходния месец.

Продавачите се налага да чакат малко по-дълго, за да продадат имота си. Извън Лондон средното време за продажба на къща с три спални се е повишила от 16 дни през март до 18 дни през април. В Лондон тази средна цифра се е увеличила от 17 дни през март до 21 дни през април.

Грайн Гилмор, ръководител на изследванията в Zoopla, каза: „Очакваме тази мярка да продължи да нараства през останалата част от годината, тъй като нивата на търсене на купувачи започват да падат, пробити от променящите се настроения около разходите за живот и личните финанси.

Винсент Денингтън, директор на агенцията за недвижими имоти John D Wood & Co, каза: „Започваме да виждаме все повече и повече намаления на цените на порталите за имоти, което може би е ранен признак, че пазарът се забавя. „Това обаче може да е и знак, че първоначално имотите са били надценени и не постигат никакъв интерес от страна на потенциалните купувачи. Следователно трябва да се коригира правилно, за да се гарантира, че намалението генерира нов интерес и в крайна сметка оферти.”

Покачването на лихвените проценти и увеличенията на другите разходи за живот досега изглежда са имали слабо влияние върху пазара на жилища, като всички основни индекси на цените показват покачване на цените през април.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!