Великобритания: Русия е подготвила бойни позиции върху реакторите на Запорожката АЕЦ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
93

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изображения показват, че до март руските сили са установили бойни позиции с чували с пясък на покривите на няколко от шестте реакторни сгради в Запорожката атомна електроцентрала. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Русия контролира Запорожката АЕЦ от март миналата година. Това обаче е първата индикация, че реакторните инсталации са интегрирани в тактическото планиране за отбрана на руските сили, отбелязват от британското разузнаване.
Предполага се, че Русия е изградила тези позиции, защото е все по-загрижена относно перспективите за голяма украинска офанзива.

Британското МО предупреждава, че този ход увеличава шансовете за нанасяне на повреда на системите за безопасност на Запорожката АЕЦ, ако се водят боеве около съоръжението.

Според него обаче при повечето възможни сценарии за развитие на бойните действия, включващи пехотни оръжия, е малко вероятно да бъдат нанесени преки щети на реакторите, което би имало катастрофални последици. Причината е, че структурите са добре подсилени.

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!