Великобритания разработва първия си влак на водород

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
108

Идеята е те да превозват пътници след две години
Снимка: Porterbrook
Влаковете, задвижвани с водород, вероятно са най-зелените влакове. “Мини електроцентрали на колела”, така ги описва Алекс Бъроуз от Университета в Бирмингам. Той е директор на проекта за влака „Hydroflex“, който беше представен на събитие в Уест Мидландс, разказва Би Би Си.

За разлика от дизеловите влакове, влаковете, задвижвани с водород, не отделят вредни газове, а използват водород и кислород за производство на електричество, вода и топлина.

Това е “напълно зелено гориво”, казва Хелън Симпсън от компанията за железопътен подвижен състав Porterbrook, която работи по Hydroflex в партньорство с Центъра за железопътни изследвания на университета в Бирмингам.

Но водородните влакове все още са изключителна рядкост. Единствените активно работещи в целия свят са в Германия.

Великобритания се стреми да стане една от следващите страни, които да започнат да ги ползват.

А „Hydroflex“ е тестов влак, където технологията се изпробва.

Резервоарите за водород, горивната клетка и батериите се намират в каретата, където пътниците обикновено седят.

В бъдещите търговски модели оборудването ще трябва да се съхранява над и под влака.

Една четвърт от влаковете в Обединеното кралство се движат само с дизел. Правителството иска всички те да изчезнат до 2040 година.

“Въглеродният отпечатък е сериозен”, казва Майк Мълдун от френския производител на влакове Alstom, компанията зад немските водородни влакове.

Той твърди, че железопътният сектор трябва да стане по-зелен “ако искаме да убедим повече хора да преминат от кола към влак”.

Но до деня, когато влаковете с водород превозват пътници из Обединеното кралство, влаковете с дизелов двигател са необходимост.

Това е така, защото повече от две трети от британските железопътни линии нямат окабеляване, по което да се движат електрическите влакове.

Така че влаковете са в двоен режим, което означава, че те могат да се движат на електричеството, където има кабели, на дизел през останалото време.

Но влаковете в два режима са далеч от съвършенството. И електрифицирането на железопътните линии не е евтино за правителството. Малко вероятно е регионалните маршрути, които превозват относително малко пътници, скоро да бъдат електрифицирани.

И това е мястото, където могат да навлязат водородни влакове.

Надеждата е, че те ще превозват пътници във Великобритания след две години.

Може ли Великобритания просто да използва същите водородни влакове като Германия? Краткият отговор е не. Това е защото германските влакове са по-високи.

По-малките влакове означават по-малко пространство, което да пасва на цялата технология на борда.

Предизвикателството сега е да се проектират влакове, които имат достатъчно водород в резервоарите си, за да издържат цял ​​ден.

“Технологията трябва да бъде дискретно скрита”, казва Майк Мълдун, ръководител на Alstom за развитие на бизнеса в Обединеното кралство.

Например влаковете с водород в Германия, които са сходни с бъдещия дизайн на влаковете във Великобритания, имат горивните клетки в покрива и батерии под влака.

Влакът „Hydroflex“ на Porterbrook е д двоен режим, което означава, че може да се захранва от електроенергия, направена от водород, или да ползва електричество от кабели.

Планът е влакът да започне тестване по основните линии във Великобритания през март догодина.

Хелън Симпсън, от Porterbrook, казва, че водородните влакове са “много практични” за замяна на маршрути за дизелово гориво на дълги разстояния.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!