Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха в битката за поста лидер на Торите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
192

Един от двамата ще стане и следващ премиер на Великобритания
Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха последните двама кандидати в надпреварата за лидер на британските консерватори, който ще бъде и следващият премиер на страната, предадоха световните агенции. На петия тур от гласуването Джонсън получи гласовете на 160 от 313-те депутати от Консервативната партия, а Хънт – на 77.

Министърът на околната среда Майкъл Гоув остана последен, трети, със 75 гласа и отпадна от надпреварата. Така фаворитът Джонсън, бивш британски министър на външните работи, затвърди своето лидерство в борбата. Последният останал негов претендент е настоящият външен министър. На четвъртия тур от гласуването по-рано днес Гоув бе втори пред Хънт. Тогава отпадна четвъртият претендент – вътрешният министър Саджид Джавид.

Сега новият лидер на британските консерватори ще бъде избран от 160-те хиляди членове на партията, които ще гласуват по пощата. Процесът ще отнеме един месец, като се очаква името на новия консервативен лидер, който ще замени Тереза Мей и като премиер, да стане ясно към края на следващия месец.

Борис Джонсън и Джереми Хънт са на различни позиции по темите кога и как Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Според Джонсън Brexit трябва да стане факт на 31 октомври, със сделка или не. Хънт е на по-умерени позиции и не изключва възможността за удължаване на преговорите с ЕС, ако двете страни не успеят да се споразумеят в предвидения срок. Той обаче също не отхвърля варианта за Brexit без сделка.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!