Великобритания разполага за постоянно бойни кораби в азиатски води

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
154

Източник: EPA/БГНЕС
Великобритания заяви във вторник, че ще разположи за постоянно два бойни кораба в азиатски води, след като самолетоносачът и ескортните кораби на “Кралица Елизабет” отплава към Япония през септември, където Китай се бори за влияние със САЩ и Япония, съобщава “Ройтерс”.

Плановете за ударната група на самолетоносача идват, когато Лондон задълбочава връзките за сигурност с Токио, който изразява нарастваща тревога през последните месеци заради териториалните амбиции на Китай в региона, включително Тайван.

“Вследствие на инаугурационното разполагане на ударната група, Обединеното кралство ще остави за постоянно два кораба в региона по-късно тази година”, заяви британският министър на отбраната Бен Уолас в съвместно съобщение в Токио с японския си колега Нобуо Киши.

Британското посолство в Токио не отговори веднага на въпроса от кои пристанища в региона ще работят корабите на кралския флот.

След пристигането им в Япония, “Кралица Елизабет” и неговите ескортни кораби ще се разпределят в американски и японски военноморски бази по японския архипелаг.

Близък съюзник на САЩ, Япония е домакин на най-голямата концентрация на американски военни сили извън САЩ, включително кораби, самолети и хиляди морски пехотинци.
Британският самолетоносач със самолети стелт F-35B при първото си пътуване ще акостира в Йокосука, дом на японското командване на флота и на американския самолетоносач USS “Роналд Рейгън”, единственият разположен на предна линия американски самолетоносач.

“Кралица Елизабет” е ескортиран от два миноносеца, две фрегати, два поддържащи кораба и кораби от САЩ и Холандия.

Той ще пристигне в Япония през Южнокитайско море, части от което се осппорват от Китай и страните от Югоизточна Азия. Ще спре в Индия, Сингапур и Южна Корея.

В допълнителен знак за нарастващата регионална ангажираност на Великобритания, Уолъс, който пътува до Япония с делегация от военни командири, заяви, че Великобритания в крайна сметка ще разположи и група за бързо реагиране, морски пехотинци, обучени да изпълняват мисии, включително евакуации и антитерористични операции.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!