Великобритания разхлабва редица мерки, скандалът “Партигейт” се задълбочава

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
265

Омикрон не е по-лек и епидемията не е към края си, посочиха от СЗО

Ковид вариантът Омикрон не е по-лек и епидемията не е към края си. Това предупреди Световната здравна организация. Въпреки това Великобритания разхлабва мерките. Расте обаче броят на новозаразени в цяла Европа.

“Зеленият сертификат” вече няма да е задължителен, за да се отиде на работа в Англия и хората вече не са длъжни да работят от вкъщи. Това обяви премиерът Борис Джонсън, като цитира проучвания, според които вълната от Омикрон е достигнала своя връх в национален мащаб.

Отпада и изискването за носене на маска, включително в класните стаи и в градския транспорт. Карантината остава.
“Поради извънредната кампания за поставяне на бустерни дози, заедно с начина, по който обществеността е реагирала на мерките по “План Б”, можем да се върнем към “План А” в Англия. И да премахнем разпоредбите от следващия четвъртък”, подчерта Джонсън

На Острова продължава и дискусията за “Партигейт” – серия празненства на правителството, провеждали се на “Даунинг Стрийт” в нарушение на локдаун правилата. Тогава правителството призова да се отменят събиранията, а хората не трябваше да напускат домовете си без уважителна причина.

Бившият министър за Brexit Дейвид Дейвис призова в парламента Джонсън да подаде оставка.

“В името на Бога, тръгвайте си. Страхувам се, че не очаквам такива действия от лидер. Досега ви подкрепях, гласувах за Вас. Но очаквам лидерство, а то означава поемане на отговорността. И вие не го направихте”, посочи той.

Самият Джонсън заяви, че няма да подаде оставка. И изтъкна, че вече се е извинил за “всички грешки”. Той призова парламента да изчака доклада за разследването по този въпрос.
И докато скандалите на “Даунинг стрийт” не спират, редица страни отчитат най-високия брой новозаразени. Франция съобщи за близо половин милион заразени за ден, а в Германия за първи път броят им надвиши 100 000.

Гърция се отказа от облекчаване на мерките заради високия процент на смъртните случаи, въпреки спада на новозаразените на дневна база. А в Съединените щати ще бъдат раздадени безплатно 400 милиона маски FFP2.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС
bgonair.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!