Великобритания пуска нова монета от 1 паунд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
333

Новата монета с 12 ръба ще бъде с високотехнологични характеристики на защита и ще е най-сигурната в света
Снимка: The Royal Mint
Великобритания ще представи нова версия на своята монета от 1 паунд за първи път от 30 години насам, a правителството на страната призова гражданите да сменят своите монети, преди текущата да стане невалидна през октомври, съобщава CNBC.
Новата монета с 12 ръба ще бъде с високотехнологични характеристики на защита и ще е най-сигурната в света, когато бъде пусната в обращение в края на март, съобщават от Министерството на финансите. Всичко това е в резултат на въвеждане на редица мерки за сигурност, най-забележителната от която е холограма.
„Това е исторически момент, тъй като за първи път въведохме нова монета от 1 паунд през 1983 г.,” казва Дейвид Гаук, главен секретар на Министерството на финансите.
Около 3% от монетите от 1 паунд в обращение са фалшификати. Новата монета ще има 12 малки ръба, за разлика от кръглата форма на сегашната монета и ще бъде произведена от 2 вида метал.
На лицевата страна са изобразени четири растения и цветя, символизиращи всяка от нациите на Обединеното кралство: розата на Ланкастър за Англия, стрък праз лук за Уелс, шотландският магарешки бодил и детелината на Северна Ирландия. Четирите растения са показани едно до друго, като излизат от короната, символизираща монархията.
На гърба на монетата е изобразен новият портрет на кралица Елизабет II. Това е едва петият неин официален профил, фигуриращ върху британски монети.
Дизайнът на монетата е на 15-годишния студент от Уолсоу Дейвид Пиърс, който печели конкурс сред над 6000 участници, който е стартиран още през септември миналата година.
Не всички обаче са доволни от промяната. Новата монета е с различна форма и тегло, което означава, че няма да се побира в повечето съществуващи вендинг автомати и колички за пазаруване. Според браншовата асоциация това ще струва на индустрията 39 млн. долара, с които ще се променят 500 хил. машини, са да могат да приемат новите монети.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!