Великобритания публикува резервния си план за границата с Ирландия след Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
204

Новият документ допуска продължаващо влияние на Европейския съд върху британското законотворчество
Снимка: Investor.bg

Британското правителство публикува днес резервния си план за уреждане на въпроса с ирландската граница след излизането на страната от Европейския съюз, в който се предвижда прилагане на митническите правила на ЕС до края на 2021 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

Оповестяването на плана идва в обстановка на напрежения в британското правителство по въпроса, тъй като поддръжниците на Brexit без отстъпки се опасяват, че това решение ще се проточи във времето и ще обезсмисли излизането от ЕС.

Сякаш в отговор на тревогите им в публикувания днес документ се подчертава, че това резервно решение ще трябва да е ограничено във времето и ще трае докато не бъдат постигнати бъдещи договорености с ЕС, които според Лондон ще влязат в сила в края на 2021 г.

Тази дата надхвърля с една година вече договорения от Лондон преходен период за смекчаване на икономическите въздействия от Brexit, който свършва през декември 2020 г. – 21 месеца след излизането на Великобритания от ЕС на 29 март 2019 г.

През този период Великобритания ще остане извън Общата търговска политика, тоест правителството й ще може да сключва свои споразумения за свободна търговия с други страни. Уточнява се също, че резервният план важи за цяла Великобритания, а не само за Северна Ирландия.

Новият документ освен това допуска продължаващо влияние на Европейския съд върху британското законотворчество, което може да разгневи някои евроскептици в управляващата Консервативна партия.

„Ако като част от бъдещото партньорство парламентът приеме закон, който е идентичен със съществуващ в ЕС закон, може да е разумно британските съдилища да проверят какви са съответните отсъждания на Европейския съд“, се казва в документа.
Резервният вариант обаче ще се използва само в случай, че не бъде одобрено никакво друго решение за избягване на връщането на физическа граница в Ирландия. Главният преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние приветства в Twitter публикуването на предложението, като уточни, че то трябва да бъде проучено, за да се установи дали спазва целостта на общия пазар и митническия съюз.

Според Барние обаче предложението очевидно е недостатъчно. „Един временен резервен план не е резервен план, освен ако окончателното споразумение не е идентично на резервния план“, аргументира се той.

Демократичната юнионистка партия, ултраконсервативната северноирландска партия, която осигурява мнозинство на правителството на Тереза Мей в Камарата на общините, приветства предложението като напредък, който отразява ангажимента на премиера да зачита целостта на Обединеното кралство.

Според ирландската републиканска партия Шин Фейн обаче резервният план просто „удължава преходния период“.
Министърът на външните работи на Република Ирландия Саймън Ковини заяви, че страната му ще проучи предложението на британското правителство.

Ирландският въпрос е един от най-деликатните в преговорите по Brexit заради опасенията от евентуално връщане на физическа граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и напуска ЕС, и Република Ирландия, която остава член на ЕС, отбелязва Франс прес.

/БТА/

По статията работи: Ралица Пейчева
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353