Великобритания позволи отново фракинг за търсене и добив на газ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

В четвъртък Великобритания официално отмени мораториума върху фракинга за търсене и добив на шистов газ, който е в сила от 2019 г. Обяснението е, че укрепването на енергийните доставки на страната е “абсолютен приоритет”.

Министърът за бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог каза, че всички източници на енергия трябва да бъдат проучени, “така че е правилно да отменим наложената пауза, за да реализираме всички потенциални източници на битов газ”.
Фракинг технологията, която включва извличане на шистов газ от скали чрез раздробяването им с вода и химикали при високо налягане, беше забранена, след като регулаторът на индустрията каза, че не е възможно да се предвиди силата на земетресенията, които може да предизвика този метод.

Съгласно правилата операциите по фракинг се спираха всеки път, когато предизвика земетресение с магнитуд 0.5 или повече – ниво, което според учените трябва да се повиши, ако Великобритания иска да развие индустрия за фракинг.

Преглед на приемливите нива на сеизмична активност посочи в четвъртък, че ограниченото проучване до момента означава, че е ограничено и самото разбиране на рисковете.

Правителството каза, че прекратяването на забраната ще позволи рестартиране на сондажите и събиране на повече данни, изграждайки разбиране как шистовият газ може безопасно да се извлича там, където има местна подкрепа за това.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!