Великобритания показа едностранно, че не може без ЕС в търговията – как ще реагира Брюксел?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
345

A truck driver checks in with security at the Port of Larne in Northern Ireland © Mark Marlow/Bloomberg

Правителството на Великобритания едностранно удължи гратисния период за редица продукти, изпратени до Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, предвиден в Протокола за Северна Ирландия като част от споразумението за оттегляне от Европейския съюз, се казва в изявление от министъра на Северна Ирландия Брандън Луис.
“В интерес на супермаркетите и техните доставчици настоящата схема за временно движение на селскостопански продукти до Северна Ирландия ще бъде в сила до 1 октомври”, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС, съобщава БГНЕС. Първоначално споразумението с ЕС предвиждаше гратисен период, който ще позволи на доставчиците от Великобритания да избягват издаването на митнически фитосанитарни сертификати за доставка на стоки до Олстър до 1 април.

Правителството на Великобритания беше принудено да промени условията на споразумението под натиска на предприемачи, които предупредиха за евентуално прекъсване на доставката на стоки в светлината на необходимостта от попълване на митнически декларации и подлагане на допълнителни проверки, които в бъдеще заплашват да изпразнят рафтовете по магазините.

Според търговско споразумение между ЕС и Великобритания през декември, Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на ЕС. Този двоен статут избягва появата на граница между Олстър и ЕС-Ирландия, но изисква въвеждането на контролни процедури за движението на определени стоки в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство. В ЕС решението, взето от британските власти, беше подложено на остра критика.

Заместник-ръководителят на Европейската комисия Марош Сефчович веднага обвини Лондон в нарушаване на условията на споразумението за Брекзит. На този фон в сряда вечерта заместник-секретарят на Великобритания за специални задачи Дейвид Фрост, който контролира отношенията с Брюксел след напускането на кралството от ЕС, проведе разговори с Шефчович.

“Фрост обясни, че обявените мерки, предшествани от правно известие, са временни технически действия, които просто разширяват съществуващите разпоредби, за да дадат на супермаркетите повече време да се адаптират към изискванията на протокола”, се казва в британско изявление, публикувано в сряда. В него се казва, че страните са се съгласили да продължат консултациите по тази тема. Великобритания напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. На 1 януари 2021 г. изтича преходният период след Брекзит, през който Обединеното кралство е подчинено на всички европейски разпоредби.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!