Великобритания освободи част от спектъра за 5G

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
118

Те ще бъдат предложени на търг в началото на следващата година

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Великобритания освободи честоти в обхвата 700 MHz след четиригодишна програма, включваща пренастройване на близо 20 млн. телевизора. По този начин тя освободи нов капацитет, който ще бъде пуснат на търг с цел да се ползва за 5G мобилни услуги. Аукционът се планира за януари 2021 г., обяви правителството, цитирано от Ройтерс.

Освобождаването на честотите ще помогне за увеличаване с близо една пета на наличния радиочестотен спектър, предвиден за мобилни услуги в Обединеното кралство, разкриха властите.
„Наблюдаваме тиха революция в ефира, която ще доведе до по-добро мобилно покритие в по-малките населени места и да се отключат нови начини 5G да насърчи производителността на бизнеса и да подобри живота на хората“, коментира министърът на дигиталната инфраструктура Мат Уорман.

Тазгодишната криза с Covid-19 доведе до забавяне на процеса по освобождаване на необходимите честоти, които да се ползват на по-късен етап за новото поколение мобилни мрежи – 5G.

Тази седмица Telefonica обяви, че пуска своята 5G мрежа в Испания. Телекомът обеща да осигури покритие на до 75% от страната до края на тази година.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!