Великобритания одобри спорен проектозакон за вътрешния пазар

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
49

Депутатите в Камарата на общините на Великобритания одобриха спорен проектозакон за вътрешния пазар, внесе от премиера Борис Джонсън, за който самото правителство признава, че може да е в нарушение на международното право
Снимка: под лиценза на creative commons
Депутатите в Камарата на общините на Великобритания одобриха спорен проектозакон за вътрешния пазар, внесе от премиера Борис Джонсън, за който самото правителство признава, че може да е в нарушение на международното право.

С 340 гласа „за“ и 256 „против“ законопроектът беше гласуван на трето четене. Законодателството дава право на министрите да променят части в подписаното през януари с Европейския съюз Споразумение за Брекзит.

Правителството реши да внесе законопроекта, въпреки призивите на ЕС да се откаже до края на месеца, като заплаши Лондон със съд.

Борис Джонсън твърди, че мярката е нужна за защита на териториалната цялост на Обединеното кралство след Брекзит.

Въпреки категоричното несъгласие на видни членове на Консервативната партия с мярката, която, според тях, нарушава международните норми и подронва репутацията на Великобритания като надежден партньор, защото погазва подписан международен документ, те в крайна сметка не гласуваха “против”, а само се въздържаха от гласуване.

Сред тях са бившият премиер Тереза Мей и бившите правни съветници Джефри Кокс и Джеръми Райт. Законопроектът сега отива в Камарата на лордовете, където ще мине много по-трудно, тъй като консерваторите нямат мнозинство в нея. Вероятно след внесени поправки законодателството ще бъде върнато обратно в Камарата на общините.
econ.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!