Великобритания обяви за изчезнали 200 кандидати за убежище, сред тях и деца

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

Снимка Getty Images – Робърт Дженрик (вляво), министър на миграцията

Двеста непълнолетни кандидати за убежище във Великобритания, някои на възраст и под 16 години, са изчезнали от хотелите, в които са били временно настанени, предаде Ройтерс като се позова на съобщение на британското правителство.

Това повдига нови въпроси за начина, по който правителството в Лондон се справя с пристигащите мигранти, отбелязва информационната агенция.

Заради миграцията правителството на премиера Риши Сунак е под натиск от две страни. Някои от опонентите му казват, че Лондон не успява да защити границите на Великобритания от мигранти, пристигащи с малки лодки. Според други обаче правителството не третира правилно пристигащите.

Британският държавен министър на имиграцията Робърт Дженрик беше извикан в парламента от депутат от Зелена партия на Англия и Уелс, за да обясни появилите се медийни съобщения за изчезнали непълнолетни.

Дженрик съобщи, че 13 от общо 200 изчезнали непълнолетни са били на възраст под 16 години, като има и една жена. Около 88% от всички изчезнали са дошли от Албания. Според него правителството е изпълнявало задълженията си за защита на непълнолетните.

Влизането и излизането на лица под 18 години във и извън хотелите се наблюдава и докладва, и те са придружавани от социални работници, когато посещават организирани събития. Нямаме право да задържаме непридружени непълнолетни кандидати за убежище в тези условия, каза Дженрик пред парламента.

Броят на пристигащите в Англия през Ламанша се е увеличил повече от два пъти през последните две години. По данни на правителството албанците представляват най-големият брой мигранти, пристигащи по този маршрут.

Миналата година правителството беше подложено на натиск заради бедните условия на живот и пренаселеност в център за задържане на мигранти. Имаше и заплахи за съдебни действия от правозащитни групи и синдиката на работниците в обществения сектор. Впоследствие мигрантите бяха преместени от това място, припомня Ройтерс.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!