Великобритания обмисля по-високи данъци за проспериращи в пандемията компании

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
155

Страната не смята да въвежда паспорти за ваксинирани срещу COVID-19

Снимка: Bloomberg LP

Британското правителство обмисля повишаване на данъците за технологичните компании и компаниите за онлайн търговия като Amazon.com, които просперират по време на пандемията, съобщават Sunday Times и Bloomberg.

Този месец представители на финансовото министерство са привикали ръководители на технологични компании и компании за търговия на дребно, за да обсъдят как би функционирал „данък върху онлайн продажбите“, става ясно от два изтекли имейла, видени от изданието. В същото време правителството планира и „данък върху прекомерните печалби“ за компании, чиито печалби са нараснали рязко заради кризата с COVID-19, пише Sunday Times.

Не се очаква предлаганите повишения на данъците да намерят място в бюджета, който ще бъде представен на 3 март, но може да бъдат въведени по-късно тази година в рамките на усилията на Великобритания за намаляване на дълговете, съобщават високопоставени представители на правителството пред Sunday Times.

Тъй като се очаква бюджетният дефицит да достигне 400 млрд. паунда (550 млрд. долара) тази година, финансовият министър Риши Сунак е подложен на натиск да се справи с дупката в бюджета и в същото време да не задушава възстановяването на икономиката.

Сред компаниите, които може да бъдат засегнати от еднократен COVID данък са компании за онлайн търговия като Amazon и Asos, компании за доставка на храни като Ocado Group, Just Eat, Takeaway и Deliveroo, компании за доставка на пратки и големите супермаркети, пише изданието.
Британските политици говорят от доста време за необходимостта да се помогне на физическите магазини, които изпитват затруднения да се конкурират с онлайн търговци на дребно, особено по време на пандемията. Сунак обмисляше планове за данък върху онлайн продажбите миналия юли, докато нови правила за ДДС за онлайн търговците ще донесат допълнителни 300 млн. паунда (411 млн. долара), заяви високопоставен представител на британските данъчни служби пред депутати през януари.
Правителството се придържа към предизборно обещание да не повишава данъците върху заплати и продажби в бюджета, който трябва да бъде представен идния месец, съобщи миналата седмица запознат източник пред Bloomberg News. Сунак ще удължи програмата за подпомагане на пуснатите в принудителен отпуск служители и други програми в подкрепа на бизнеса, които трябваше да изтекат през април, и ще обяви политики, целящи да покажат „ползите от Brexit“, информира Sunday Times.

Междувременно британският министър, отговарящ за ваксинационната стратегия, Надим Захави заяви, че Великобритания няма да въведе паспорти за ваксинирани срещу COVID-19, но хората ще могат да искат документ от лекаря си, ако им е необходим за пътуване в други страни.

„Определено не смятаме да въвеждаме паспортите като част от програмата за разпределяне на ваксините“, допълни той пред Sky News.

По думите му Великобритания е напът да ваксинира всички хора на възраст от 50 години нагоре до май, като почти 1000 души на минута са получили ваксина в пиковия период в събота.

Захави съобщи, че темпът от 979 дози на минута е бил достигнат между 11 и 12 ч. в събота.

Той изрази увереност, че правителството ще постигне целта си да предложи ваксини на 15-те милиона най-уязвими хора до 15 февруари и да разпространи дози до всички на възраст над 50 години до май.

Сега правителството започва да се запасява с ваксини за вторите дози, които ще бъдат разпространявани от март, каза Захави.

От един месец насам Великобритания е в третата си национална блокада със затворени магазини и училища. Икономиката понесе най-тежкия удар за растежа сред страните от Г-7, след като изпадна в най-дълбоката си рецесия от 300 години насам, и министри смятат програмата за ваксиниране за ключов фактор за отмяна на ограниченията и съживяване на бизнеса.

До момента Великобритания е дала първи дози на 11,5 млн. души, като изпреварва почти всички други страни в света по брой имунизирани, въпреки че също така регистрира едно от най-високите равнища на починали с над 112 хил. души.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!