Великобритания обмисля нови глоби за социалните мрежи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Властите искат да ограничат разпространението на вредно съдържание
Снимка: Pixabay
Великобритания предложи нови закони за безопасност в интернет, които предвиждат санкции на социалните мрежи и технологични компании, ако не успеят да защитят потребителите си от вредно съдържание, предава Reuters.

Лесният достъп до зловредни материали, особено сред младите хора, предизвиква нарастваща загриженост в световен мащаб. Неотдавнашна случка от Острова за пореден път прикова вниманието на обществеността. Става дума за самоубийството на 14-годишната Моли Ръсел, което според родителите ѝ е било извършено, след като момичето е гледало публикации за депресия и суицидни състояния.

Властите по целия свят се борят за това как да контролират по-добре съдържанието в социалните мрежи, все по-често обвинявани, че служат за насърчаване на злоупотреби, разпространение на онлайн порнография, както и за влияние и манипулиране на избирателите. Притесненията наскоро бяха възродени отново при предаването на живо на масовата стрелба в джамия в Нова Зеландия във Facebook.

В политически документ, разпространен в британските медии, правителството заявява, че ще разгледа опциите за налагането на глоби, блокиране на достъпа до уебсайтове и търсене на отговорност на висшите мениджъри, ако вредното съдържание не е било премахнато „експедитивно“.

Планира се създаването на регулатор, който да се занимава с контрола на правилата.

TechUK, индустриална търговска група, заяви, че документът е значителна стъпка напред, но някои аспекти са твърде неясни. „От жизнено значение е новата рамка да е ефективна, пропорционална и предвидима“, казват от TechUK в изявление. От там посочват още, че на практика не всички проблеми могат да бъдат решени чрез регулиране.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!