Великобритания насрочи избори за ЕП на 23 май, но се надява това да не се случи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
382

Намерението на британското правителство продължава да е страната да напусне Европейския съюз със споразумение
Снимка: Архив Ройтерс

Говорител на британското правителство каза, че Обединеното кралство определя 23 май за дата на провеждане на европейските избори. Той допълни, че Обединеното кралство изразява надежда, че няма да се наложи да организира действително този вот, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

„Намерението на британското правителство продължава да е страната да напусне Европейския съюз със споразумение и да приеме необходимото законодателство за това преди 22 май, за да не се налага да участваме в изборите, които тогава ще бъдат анулирани“, каза говорителят.
Той уточни, че предприетата стъпка за определяне на дата се изисква от закона, допълва Ройтерс.

„Това не прави тези избори неизбежни, защото напускането на ЕС преди датата на изборите автоматично премахва задължението да участваме в тях“, допълни говорителят.

Междувременно главният европейски преговарящ по въпросите на Brexit Мишел Барние заяви в понеделник в Дъблин, че се надява междупартийните кризисни преговори в Лондон да доведат до положителна развръзка и тя да позволи на екипа му да се придвижи „изключително бързо“ към договарянето на по-амбициозни условия за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
„Всички се надяваме тези преговори да имат положителна развръзка. Многократно преди това съм казвал, че можем да бъдем много по-амбициозни в бъдещите си отношения с Обединеното кралство“, каза Барние на пресконференция в Дъблин с ирландския премиер Лио Варадкар.

„Политическата декларация към сделката за Brexit предлага редица възможни развръзки, включително митнически съюз. Готови сме да дадем това да се разбере още по-ясно, ако ще бъде от помощ, и тази работа да може да бъде свършена изключително бързо“, добави той.

Барние заяви, че какъвто и да е сценарият за Brexit, ЕС на 27-те ще подкрепи изцяло Ирландия, предаде Франс прес.
Той подчерта, че в случай на Brexit без споразумение, ЕС няма да започне търговски преговори с Лондон, докато въпросът с ирландската граница не бъде уреден.

Ирландският премиер Лио Варадкар каза, че е уверен, че Европейските лидери ще се споразумеят тази седмица да отпуснат на Великобритания отсрочка на датата за напускане от блока, предаде Асошиейтед прес.

По повод Brexit ирландският министър на външните работи Саймън Ковини написа в Twitter, че ЕС и Великобритания ще работят заедно, „за да постигнат справедлив и организиран Brexit, при който интересите на ЕС и Ирландия да бъдат защитени и същевременно да бъде зачетено Обединеното кралство“, предаде ДПА.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн пък сравни днес подхода на Великобритания към Brexit с изстискването на паста за зъби.

„Британците превърнаха „Brexit със споразумение“ в „Brexit без споразумение“ и сега искат да превърнат „Brexit без споразумение“ обратно в „Brexit със споразумение“, каза Аселборн. „Това е като пастата за зъби. Лесно е да я изстискаш от тубичката, но не и да я върнеш обратно“, добави той.

По статията работи: Магдалена Иванова
investor.bg