Великобритания обмисля нов закон, който отменя част от споразумението за Брекзит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
682

Британските министри обмислят приемането на нов закон, който ще отмени ключова част от постигнатото миналата година споразумение за напускане на ЕС.

Премиерът Борис Джонсън по-късно ще изложи плановете на правителството, като се очаква да заяви, че ако до 15 октомври сделка не бъде постигната „двете страни трябва да продължат напред“.

С планирания закон ще се елиминира изискването за нови митнически договорености в Северна Ирландия, които предвиждат избягване на завръщането на проверките по границата с Република Ирландия. Осмият кръг от преговори за Брекзит започва във вторник, но в навечерието му вестник „Файненшъл таймс“ пише, че подготвяния Закон за вътрешния пазар означава „скъсване“ на вече постигнато споразумение с Брюксел.

Законът засяга и държавните помощи. Очаква се днес Борис Джонсън задочно да се обърне към европейските преговарящи с думите, че приключването на излизането от ЕС без търговска сделка ще бъде „добър резултат“. По-рано главният британски преговарящ Дейвид Фрост каза, че Обединеното кралство не се страхува от сценария „без сделка“.

Лейбъристите обвиниха правителството, че отново играе опасна игра в Северна Ирландия. Ирландският външен министър Саймън Ковъни, който имаше ключова роля при подписването на Протокола за Северна Ирландия, коментира като „много неразумен“ хода на британското правителство.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!