Великобритания облекчава ограниченията от 17 май, разрешава пътуване до 12 дестинации

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
422

Британският премиер Борис Джонсън разреши официално облекчаване на локдауна от 17-ти май. Той изрази увереност, че неговата „пътна карта“ за излизане от ограниченията ще бъде спазена

Снимка: под лиценза на creative commons
Британският премиер Борис Джонсън разреши официално облекчаване на локдауна от 17-ти май. Той изрази увереност, че неговата „пътна карта“ за излизане от ограниченията ще бъде спазена. На 21-ви юни ще отпадне и правилото за социална дистанция.

Разрешава се и пътуването в чужбина, засега само до 12 дестинации, в който България не попада. От 17-ти май в Англия започва третата фаза на облекчаване на ограниченията срещу коронавируса. Това потвърди премиерът на Великобритания Борис Джонсън на специална пресконференция. Той потвърди, че Англия може да продължи към следващия етап от плана си от 4 стъпки да изведе страната от рестрикциите до лятото, тъй като ситуацията с COVID-19 се подобри благодарение на ваксините и мерките за социално ограничаване.

Така от 17 май на хората ще бъде разрешено да се срещат на закрито за първи път от месеци, в групи до шест души или две пълни домакинства заедно. Заведенията ще могат да приемат клиенти на закрито, също за първи път от месеци и при спазване на определени правила. Други развлечения на закрито като кина, театрите и музеите и спортни съоръжения също ще могат да възобновят дейността си. Учениците ще бъдат в училище без маски. Правителството ще позволи на семействата и близките приятели сами да избират социални контакти, но призова хората да бъдат предпазливи и каза, че социалното дистанциране трябва да продължи на работните места, в магазините и ресторантите.

„От понеделник ще актуализираме указанията за близките контакти между приятели и членове на семейството. В тази пандемия ние всички знаем, че близкият контакт, като прегръдката, е директен начин за предаване на тази болест. Така че ви призовавам да помислите за уязвимостта на вашите обични хора, независимо от това дали те са ваксинирани с една или две дози, или пък не е имало време ваксината да се задейства“, посочи Борис Джонсън.

Разрешава се пътуването за почивка в чужбина, макар че, на този етап само 12 дестинации попадат в „зеления списък“, в който не е България. Освен това премиерът заяви, че докато при пътуване в чужбина сигурно ще се наложи използването на ковид паспорт или сертификат, то такъв документ едва ли ще бъде нужен на Острова. Джонсън изключи ускорен край на всички рестрикции, като припомни, че успехът на пътната карта на Англия за излизане от локдауна, зависи от поетапния подход. Великобритания има петата най-голяма смъртност в света от коронавируса със 128 000 смъртни случая. Две трети от възрастните в Обединеното кралство са получили първа ваксина.
econ.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!