Великобритания няма да въвежда ваксинационни паспорти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
315

Страната ще предприеме стъпки за прекратяване на някои от извънредните правомощия на правителството заради пандемията

Британският здравен министър Саджид Джавид. Снимка: Neil Hall/EPA/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън ще очертае плановете си във вторник за управление на пандемията от COVID-19 през зимните месеци, като обяви решение да се откаже от въвеждането на ваксинационни паспорти и стъпки за прекратяване на някои от извънредните правомощия, предава Ройтерс.

Джонсън, който е подложен на критики от членове на управляващата Консервативна партия заради увеличаването на данъците за разрешаване на кризата със здравните и социални грижи, ще опита да успокои критиците, като се откаже от планове за въвеждане на паспорти въпреки нарастващия брой на случаите на коронавирус.

В телевизионни интервюта здравният министър Саджид Джавид заяви, че не очаква нови блокади и че в Англия няма да бъдат въвеждани ваксинационни паспорти, а вместо това правителството ще разчита на ваксините и тестовете за защитата на хората.

„Сега, когато навлизаме в есента и зимата…, премиерът тази седмица ще очертае плановете си за управление на COVID през идните няколко месеца и в тях ще покажем, че ваксинационната ни програма работи“, коментира Джавид пред Sky News.

Той каза пред ВВС, че не очаква нови блокади, но не би изключил подобна мярка. Джавид допълни, че правителството няма да въведе ваксинационни паспорти за разрешаване на хората да присъстват на масови събития и изтъкна, че иска „да се отърве“ от PCR тестовете за пътуващите възможно най-скоро.
Джавид допълни, че правителството ще остане „предпазливо“, но „ваксинационната програма, програмата ни за тестове, програмата ни за наблюдение, новите лечения…, всичко това е нашата защитна стена и макар вирусът все още да е наоколо, това работи“.

Нощната индустрия приветства обратния завой за ваксинационните паспорти, а главният изпълнителен директор на Асоциацията на нощните индустрии Майкъл Кил заяви, че се надява компаниите да могат да започнат да възстановяват сектора, който последователно е от острия край на тази пандемия“.

Правителството съобщи също, че очаква Съвместният комитет за ваксинации и имунизации на Великобритания да потвърди подробностите по програмата за бустерна ваксинация, която трябва да започне този месец.

Великобритания, която е сред страните с най-голям официален брой на починалите от COVID-19 в света, отчита ръст на случаите на коронавирус през последните няколко месеца след смекчаването на ограниченията през юли, когато правителството за първи път заложи на ваксините за защита на населението.

Правителството получи обхватни извънредни правомощия през март м. г. с въвеждането на Закона за коронавируса, който включваше мерки за затваряне на бизнеси, на сектори от икономиката и правото за задържане на заразени хора.

„Тези извънредни времена изискваха необходими, но натрапчиви мерки. Но съм решен да се отърва от всички правомощия, от които вече не се нуждаем благодарение на ваксинационните ни защити“, каза Борис Джонсън в комюнике.

Опозиционната Лейбъристка партия се съгласи, че подходът за отмяна на някои мерки е „разумен“, но предупреди правителството, че зимата може да накаже Националната здравна служба.

„Знаем, че зимата ще бъде трудна, Националната здравна служба се опасява от най-тежката зима в съвременната история, знаем, че ще има много грипни, респираторни проблеми“, заяви ръководителят на здравната политика в Лейбъристката партия Джонатан Ашуърт пред Times Radio.

„Затова трябва да подготвим нашата Национална здравна служба за зимата“, допълни той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!