Великобритания налага незабавен мораторум на добива на шистов газ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
60

Сондажите чрез фракинг се спират, освен ако и докато не бъдат представени допълнителни доказателства, че технологията е безопасна

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания ще наложи незабавен мораториум на фракинга (хидравличното разбиване) за добив на шистов газ, обяви правителството на страната, предава Ройтерс.

Според съобщението индустрията предизвиква сериозно безпокойство сред местната общност заради непрекъснатите трусове.

Правителството на премиера Борис Джонсън преди това обяви подкрепата си за добива на шистов газ на фона на опитите да се намали зависимостта на Острова от вноса на природен газ. Около 80% от домакинствата в страната използват синьо гориво за отопление, отбелязва информационната агенция.

Фракингът – технология, при която природният газ се извлича от шистовите скали чрез разбиване с помощта на вода и химикали, вкарвани под високо налягане, не се приема от екологичните организации. Те изтъкват, че технологията е в противоречие с целта на Великобритания да постигне нулеви вредни емисии към 2050 г.
„Изследователската работа за определяне дали шистовият газ може да се превърне в нов вътрешен източник във Великобритания е поставена на пауза, освен ако и докато не бъдат представени допълнителни доказателства, че тя може да се извършва безопасно“, посочва се в съобщение на министерството на бизнеса и енергетиката.

Решението идва след съобщенията за инцидент на терен на компанията Cuadrilla, която сондира край Блекпул. През август в района беше регистриран трус с магнитут почти 3 по скалата на Рихтер. Това поднови с пълна сила антифракинг кампанията на местното население.

Противниците на фракинга в САЩ също приветстват решението на Лондон. „Това е изключително важна стъпка в глобалната битка срещу фракинга“, коментира Роске Мартинес, младежкият директор на климатичната група Пазители на Земята, която се противопоставя на шистовата индустрия в щата Колорадо от почти десетилетие.

Фракингът беше възобновен във Великобритания през миналата година след седемгодишен мораториум, последвал заради трусове при сондажите, припомня Ройтерс.

По статията работи: Миглена Иванова
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!