Хакери точат банкови сметки чрез мобилни ПОС терминали

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
89

Злоупотребите се увеличават преди Black Friday

Снимка: pixabay
С началото на месец ноември кампаниите по предстоящия Black Friday, който тази година ще се проведе на 29 ноември, се засилват. Опасностите около него също се увеличават. Хакери се възползват от струпването на много хора в магазините и използват малки ПОС терминали, чрез които да точат безконтактните банкови карти на хората. За това предупреди експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред “Нова телевизия”.

„На практика ако сме поставили дебитната или кредитната си карта в преден ляв или десен джоб, хакерите без проблем могат да поставят ПОС терминала близо до нея и да извършат транзакцията“, обясни Тулев. По думите му, за да се предпазим от такива измами, трябва да поставяме дебитните си и кредитните карти във вътрешен джоб на дрехите си. Освен това експертът препоръчва закупуването на специални устройства, които биха могли да блокират сигнала на нашите карти. „Калъфче за картата, на което има специални метални нишки, също блокира сигнала“, уточнява още Любомир Тулев.

Опасности от измама има и в онлайн пространството. „С началото на месец ноември все повече измамници започват да пускат на потребителите фалшиви имейли или така наречените фишинг имейли с линкове към сайтове, управлявани от хакери. Те примамват потребителите с много ниски цени. И в мига, в който решите да си купите нещо, то цялата финансова информация отива при измамника“, обяснява експертът.

По думите на Любомир Тулев е важно да се проверява кога е регистриран конкретният сайт и дали той има история. Ако е така, това дава по-голяма гаранция на потребителите, че сайтът е истински.

Жертви на хакерски атаки по време на големите разпродажби стават и търговците, твърди експертът по киберсигурност. „ Дни преди Black Friday или в деня на големите разпродажби измамниците успяват да „пробият“ защитата на сайта. И когато магазините получават множество поръчки, хакерите могат да откраднат информацията, която потребителите са въвели за себе си и за банковата си сметка“. Затова експертът препоръчва и търговците да бъдат много внимателни около Black Friday.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!