Великобритания към ЕС: Сега всичко зависи от вас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
100

За евентуално ново отлагане на Brexit може да се говори само ако 27-те страни членки на ЕС постигнат съгласие по този въпрос, смята британският министър за Brexit

Британският министър за Brexit Стивън Баркли. Снимка: Ройтерс

Обединеното кралство направи „конструктивно“ предложение на Европейския съюз (ЕС) относно Brexit и сега се надява преговорите върху детайлите да успеят да доведат до излизане от блока със споразумение, посочва британският министър за Brexit Стивън Баркли, цитиран от Ройтерс.
„Фокусирани сме върху това да постигнем сделка, тъй като смятаме, че това е най-добрият начин да продължим напред“, добавя той.

Според Баркли Лондон и Брюксел трябва да проведат сериозни преговори за прокарване на предложението на британците.

По неговите думи за евентуално ново отлагане на Brexit може да се говори само ако 27-те страни членки на ЕС постигнат съгласие по този въпрос.

„Рискът от излизане без споразумение е очевидно далеч по-малко желан, отколкото възможността да напуснем блока плавно и без хаос и, ако няма сделка, очевидно ще трябва да се извършат проверки от страна на ирландското правителство“, добавя Баркли.

В сряда (2 октомври) евродепутатът Ги Верхофстад заяви, че първоначалната му реакция на предложенията за Brexit, очертани от премиера Борис Джонсън, не е положителна и предположи, че те целият да прехвърлят вината за евентуално излизане без споразумение върху Брюксел, ако преговорите се провалят.

В същото време ирландският премиер Лео Варадкар уведоми британския си колега Борис Джонсън, че новите предложения за излизане на Великобритания от ЕС не отговарят напълно на договорените цели, но заяви, че ще ги проучи и ще се консултира с партньорите от ЕС.

Кабинетът на британския министър-председател заяви, че планът му представлява неговото „окончателно“ предложение и ако бъде отхвърлен, Великобритания ще се отдръпне и ще започне подготовка за Brexit без сделка.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!