Великобритания и САЩ ще проведат нови разговори по двустранно търговско споразумение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
106

от Рени Никифорова
на снимката: Борис Джонсън и Доналд Тръмп

Британският министър на външната търговия Елизабет Трус ще се срещне с високопоставени американски служители във Вашингтон следващата седмица, за да оцени напредъка в преговорите между Великобритания и САЩ по двустранно търговско споразумение, съобщи Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с графика на министъра и хода на преговорите. Трейс трябва да пристигне в американската столица този уикенд.

Срещи на високо равнище

В същото време един от източниците твърди, че в понеделник и вторник ръководителят на британския отдел ще проведе срещи с представителя на САЩ по търговските преговори, Робърт Лайтхайзър, по време на които страните ще обсъдят постигнатия напредък към постигане на търговско споразумение.

Мисля, че те виждат това като възможност за критична оценка на настоящата ни ситуация , постигане на съгласие относно следващите стъпки и приоритети и продължаване на развитието на отношенията им, цитира изданието неназован източник, запознат с преговорите. Член на търговската мисия на САЩ и британски служител потвърдили предстоящата среща.

Великобритания не очаква да има сделка

Правителството на Обединеното кралство не очаква да сключи търговско споразумение със САЩ до края на 2020 г. поради новата пандемия на коронавирус. Лайтхайзър от своя страна, отхвърли преди това възможността за британско-американска сделка преди ноември, като нарече подобен сценарий малко вероятен.

В същото време министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви на Световния икономически форум в Давос през януари, че Вашингтон очаква ново търговско споразумение с Великобритания да бъде сключено през 2020 г.,съобщава изданието.

Преговори

В момента текат преговори между Лондон и Вашингтон за сключване на споразумение за свободна търговия. Те започнаха, след като Великобритания напусна ЕС в нощта на 1 февруари, след 47 години в общността. Това й отвори възможности за сключване на търговски сделки по целия свят.

През 2018 г. износът на Обединеното кралство за Съединените щати достигна 123,5 милиарда британски лири (150 милиарда долара при текущи валутни курсове), а американският внос за Великобритания достигна 78 милиарда британски лири (95 милиарда долара).
debati.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!