Великобритания и ЕС се приближават до възможно споразумение за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1121

Според източници в процес на подготовка е „паралелна декларация“ или „тълкувателен инструмент“ за предпазната мярка за ирландската граница
Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и Великобритания напредват към отделна правна формулировка, в която ЕС ще изтъкне отново временния характер на т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, казаха дипломати в Брюксел, цитирани от Ройтерс.

По думите им става въпрос за „паралелна декларация“ или „тълкувателен инструмент“ за предпазната мярка, посочва БТА. Това става ден, след като британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещнаха в Брюксел, за да потърсят изход от задънената улица около Brexit.
„Опитваме се също да осъвременим декларацията за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след развода с ЕС, за да подчертаем допълнително „алтернативните решения“, към които се стреми Великобритания“, каза европейски дипломат, който участва в преговорния процес и е добре запознат с него. Той обаче отбеляза, че „Мей няма да се сдобие с твърда формулировка преди 28 февруари“.

Втори дипломат, който снощи е бил информиран за разговорите между Мей и Юнкер, потвърди, че преди второто гласуване в британския парламент по сделката на министър-председателя ЕС ще даде единствено знак, че това е посоката, в която трябва да се върви.

„Парламентът първо трябва ясно да покаже, че след това тази опция ще получи подкрепата му под формата на ратифициране на сделката за Brexit. Ако парламентаристите направят това, ние ще намерим точната формулировка през втората седмица на март, след което тя ще бъде представена на Европейския съвет за одобрение“, каза той.

Ако това не стане, на срещата си на върха на ЕС, планирана за 21-22 март, лидерите на страните членки ще трябва да договорят отлагане на Brexit за след 29 март, за да забавят най-лошия сценарий: развод без споразумение, казаха още цитираните от БТА източници.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!