Fitch заплаши Великобритания с понижение на рейтинга

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
205

Brexit без сделка ще доведе до значителни катаклизми за икономическите и търговските перспективи на кралството, предупреждава агенцията
Снимка: архив Ройтерс

Рейтинговата агенция Fitch заплаши Великобритания с понижение на кредитния ѝ рейтинг в случай на твърд Brexit. Излизане от ЕС без споразумение може сериозно да засегне икономическите и търговските перспективи на страната, съобщи американската рейтингова агенция. В изненадващ ход извън обичайния ѝ рейтингов календар Fitch постави оценката си за AA под наблюдение и заяви, че ако няма резултат за сделка или нови отношения с ЕС, което ще „подкопае“ икономиката, може да понижи рейтинга, предава Bloomberg.
Великобритания трябва да напусне блока – с или без сделка – на 29 март, а Fitch посочи, че ще се опита да вземе решение за рейтинга през първата половина на тази година.

По-малко от шест седмици преди Brexit нарастват притесненията за напускане на Великобритания от ЕС без споразумение. Британската Камара на общините отхвърли споразумението за излизане, договорено с ЕС в средата на януари, и поиска правно обвързващи подобрения на договора. Това обаче бе отхвърлено от ЕС. Без съгласие в края на март „твърд Brexit“ заплашва да окаже дългосрочни негативни последици за гражданите и икономиката.

Сега Fitch пояснява, че е трудно да се предскаже въздействието на Brexit без договор върху британския икономически растеж. Въпреки това може да се направи сравнение с рецесията в началото на 90-те години, когато британският брутен вътрешен продукт се свиваше с по два процента в продължение на шест тримесечия.

„Brexit без сделка ще доведе до значителни катаклизми за икономическите и търговските перспективи на Великобритания, поне в близко бъдеще“, пояснява агенцията. В изявлението се цитира „повишена несигурност“, като Fitch добавя, че избягването на твърд Brexit може да премахне риска от намаляване на рейтинга.

Fitch заяви, че възможността за основно предоговаряне на споразумението е ограничена и че за да бъде одобрена сделката от Великобритания преди крайния срок от 29 март, „правителството ще трябва значително да разшири своята подкрепа“.

Рейтинговата агенция припомня, че оттегляне на член 50 все пак е възможно, но то би изисквало съгласието на държавите членки на ЕС.

„Макроикономическите перспективи са силно чувствителни към развитието на Brexit през следващите няколко седмици,“ каза Fitch.

Паундът поевтиня спрямо долара след изявлението и се търгуваше за 1,3050 долара за паунд към 02.00 часа в Лондон.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!