Възрастта за пенсиониране в Обединеното кралство скоро ще трябва да се повиши до 71 години, според експерти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
265

Изследване предполага, че възрастта за пенсиониране в Обединеното кралство ще трябва да се повиши до 71 години заради увеличената продължителност на живота и спада в раждаемостта. В момента пенсионната възраст е 66 години, с планове за увеличение до 67 години между 2026 и 2028 г., и до 68 години от 2044 г. Експерти обаче смятат, че тези мерки може да не са достатъчни и предлагат още по-голямо увеличение. Основната причина за това е високият процент на работници, които напускат работната сила преди достигане на възрастта за пенсиониране, често поради здравословни проблеми.

Лес Мейхю, асоцииран ръководител на глобалните изследвания в Международния център за дълголетие, подчертава, че за запазване на съотношението между работещите и пенсионерите, възрастта за пенсиониране трябва да бъде поне 70 или 71 години. Той добавя, че ако се вземат предвид и предотвратимите здравословни проблеми, възрастта може да се наложи да бъде още по-висока.

Увеличаването на пенсионната възраст без подходяща подкрепа за работниците със здравословни проблеми би могло да влоши ситуацията, като засили съществуващите здравни неравенства. Правителството обаче уверява, че ще гарантира, че държавната пенсия остава “устойчив и справедлив основен доход за бъдещите поколения”, като е ангажирано с предоставянето на подкрепа за хората, които вече са извън работния процес поради здравословни проблеми.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!